Ε.Ε: Πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία «εάν χρειαστεί» – Το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής – Reuters: Δεν είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα

ΕΕ κυρώσεις Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο «εάν χρειαστεί»: Αυτό αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που δίνει το Reuters, και το οποίο συζητείται σήμερα σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων ενόψει της συνόδου κορυφής.

Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης.

Reuters: Το προσχέδιο δεν ικανοποιεί αρκετά την Ελλάδα

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν περισσότερα βήματα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία τον Μάρτιο αν δεν υπάρξει πρόοδος, σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και η Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση για την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και για επιλογές ως προς το «πώς θα προχωρήσουν» τον Μάρτιο. Μάλιστα, η Ε.Ε. θα αναζητήσει συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ.

Κατά το Reuters, οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν ικανοποιούν αρκετά την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, το προσχέδιο αναφέρει:

“Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την πρόωρη επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η προτεινόμενη ειδική έμφαση μιας τέτοιας θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας είναι στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας συριακών προσφύγων στην Τουρκία”.

Επανεξέταση της τουρκικής στάσης τον Μάρτιο

“Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης ·
  • καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021 ·
  •  η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ”.

Ερντογάν: Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της».

Καμία δημοσίευση για προβολή