ΕΕ: Ετοιμάζεται νέο πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν τη Ρωσία, “μέσω Λευκορωσίας”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αφού οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν τη σειρά μέτρων σε συνάντηση τους αυτή την Τετάρτη.

Οι κυρώσεις πρόκειται να περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπολογιστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης κατά της Ουκρανίας, καθώς και αεροπορικά εξαρτήματα.

Το τελευταίο πακέτο περιλαμβάνει επίσης νέες καταχωρίσεις εναντίον 38 ατόμων και 3 οντοτήτων, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να σχολιάσουν τα πρακτικά.

Τα ακριβή μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να παταχθεί η παράνομη διακίνηση στα στρατιωτικά εξαρτήματα που δρομολογούνται μέσω της Λευκορωσίας στη Ρωσία.

«Το πνεύμα που καθοδηγεί τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας είναι να συμπληρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ένας από τους τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.

Αυτός ο γύρος κυρώσεων υιοθετήθηκε σχετικά γρήγορα: οι πρεσβευτές συμφώνησαν ανεπίσημα στα μέτρα την περασμένη Τρίτη και πήραν επίσημα το πράσινο φως μόλις οκτώ ημέρες αργότερα.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ μπόρεσαν να εγκρίνουν τις νέες στρατιωτικές κυρώσεις, αφού η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συνέδεσε το θέμα με μια άλλη μακροχρόνια συμφωνία για την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με 79 χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής.

Ωστόσο, μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο σε σύγκριση με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και μήνες.

Οι συνομιλίες για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία είναι ιδιαίτερα περίπλοκες λόγω του ζητήματος των λιπασμάτων καλίου, με χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Πορτογαλία να ζητούν την εξαίρεση αυτών των λιπασμάτων από μελλοντικές κυρώσεις για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι υπέρ της εξαίρεσης, αλλά η Λιθουανία ήταν σθεναρά αντίθετη, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει στον Λουκασένκο μια σανίδα σωτηρίας και θα κάνει ελάχιστα για να ανακουφίσει την επισιτιστική ανασφάλεια.

 

Με πληροφορίες του Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή