Εφιαλτικά οικονομικά σενάρια στην Ευρώπη, με την κρίση στην Ουκρανία στο “κόκκινο”. Ταύτιση Πεκίνου με τη Μόσχα. Αμερικανικές επίλεκτες μονάδες στη Γερμανία

BBC: Πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2023

Εφιαλτικά οικονομικά σενάρια – και όχι μόνο – εξετάζονται στις Βρυξέλλες, στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Μόσχα και ο φόβος ενός οικονομικού Αρμαγεδώνα, εξηγούν άλλωστε και την πολύ προσεκτική στάση των Ευρωπαίων στην ουκρανική κρίση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι στη διπλωματική σκακιέρα. Ο προεδρεύων της Ευρωπαικής Ένωσης Εμανουέλ Μακρον για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα συνομιλεί τον Βλ. Πούτιν, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Μόσχα για κατ’ ιδίαν συνάντηση και κατόπιν το Κίεβο ‘όποθυ να δει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια ώρα, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα ξεκινήσει το διπλωματικό του μαραθώνιο από την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα συναντήσει πρώτα τον Ουκρανό πρόεδρο και την επόμενη μέρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Αυτά, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα και ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες, η Ευρώπη θα μείνει χωρίς ρωσικά καύσιμα, στα όρια της ενεργειακής ασφυξίας, με το φυσικό αέριο να ξεπερνά τα 200 ευρώ, αλλά και πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια.

Όσες εισαγωγές LNG και να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από ΗΠΑ, Κατάρ, Β.Αφρική, Νορβηγία και αλλού, είναι αδύνατο να υποκαταστήσουν το 45%-47% της συνολικής κατανάλωσης που καλύπτει το ρωσικό αέριο.

Ταύτιση Πούτιν και Τζινπίνγκ

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ δήλωσαν χθες ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να σταματήσει την επέκταση προς ανατολάς. Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς «λανθασμένους», επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τον δρόμο τους.

Πούτιν και Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο, πριν την τελετή έναρξης των Χειμερικών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμβόλαιο 30ετούς διάρκειας για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω νέου αγωγού.

Με κοινό ανακοινωθέν Ρωσία και Κίνα καταγγέλλουν τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ», δηλώνοντας αντίθετες σε τυχόν μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καλώντας την Συμμαχία να «εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις της που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση με την Ουκρανία. Η Ρωσία αν και έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή στη γειτονική της χώρα, διατηρεί περίπου 130.000 στρατιώτες στην ρωσοουκρανική μεθόριο.

«Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται περισσότερο, διεξάγουν κοινές ασκήσεις. Πριν λίγες ημέρες, πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή και του Ιράν. Οπότε αυτό είναι κάτι που το παρακολουθούμε», επισήμανε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

“Η Ρωσία είναι απογοητευμένη”

Η Ρωσία είναι απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει τη στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Όπως επισήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) μ’ ένα ρεαλιστικό βήμα» αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με τη Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ». «Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημα μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το ‘κόμμα του πολέμου’ στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

Αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Γερμανία

Οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφθασαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.

«Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία για να προστατεύσουν την Ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή «διάχυση» της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθούν από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία. Παράλληλα περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία. Επιπλέον 300 στρατιωτικοί από το Φορτ Μπραγκ πρόκειται να μετακινηθούν στη Γερμανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή