Εφιάλτης για τον Ερντογάν: Δυτικές χώρες προειδοποιούν για κίνδυνο επιθέσεων στις πρεσβείες και τα προξενία τους στην Τουρκία

Σε πραγματικό εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο εξελίσσεται η «κόντρα» της Τουρκίας με τη Δύση που έχει ξεσπάσει εξ αφορμής αντιτουρκικών διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες, αλλά και προκλητικών ενεργειών αντι-ισλαμιστών ακτιβιστών, συνήθως προερχόμενων από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Έτσι, μετά τις ταξιδιωτικές οδηγίες περί προσοχής για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, τώρα χώρες της Δύσης εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους ότι οι διπλωματικές τους αποστολές κινδυνεύουν να γίνουν στόχος επιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη έμεινε την Τετάρτη κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε επισήμως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κίνδυνος επίθεσης

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της που βρίσκονται ή εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Το υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν τη Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Επιδείνωση των σχέσεων

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της για επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η κίνηση της Τουρκίας μοιάζει περισσότερο με αντίποινα για τις προειδοποιήσεις των δυτικών χωρών προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, η όλη κατάσταση ουσιαστικά επιβεβαιώνει αναλυτές που θεωρούν ότι πλέον οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο και ότι η άρνηση της Άγκυρας να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επιτείνει την επιδείνωση των σχέσεων αυτών.

Η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά ευνοεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βαίνει προς εκλογές έχοντας άλλο ένα πρόβλημα στο κεφάλι του, δηλαδή, την ανησυχία δυτικών χωρών για πιθανή ισλαμική τρομοκρατία εντός της Τουρκίας. Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι πλέον για τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ η άρνηση της Τουρκίας να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία αποδίδεται σε μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και όχι κάποια αντικειμενικά ζητήματα, καθώς η Στοκχόλμη έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή