Εφιάλτης η πανδημία: 47.000 ενεργά κρούσματα, αύξηση 50% σε μία εβδομάδα και 3.600 νοσηλευόμενοι. Στα όριά του το ΕΣΥ. Σε επιτάξεις γιατρών προχωρά η κυβέρνηση

Εφιάλτης η πανδημία: 47.000 ενεργά κρούσματα - Δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ

Ο εφιάλτης του κορονοϊού σαρώνει την χώρα και κλονίζει το ΕΣΥ. Η Ελλάδα μετρά πλέον 47.000 ενεργά κρούσματα, μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 50%, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων έφθασε στους  3.633.

Οι αριθμοί αυτοί δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ, οι ΜΕΘ στην βόρειο Ελλάδα έχουν γεμίσει, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα περιέγραψε την δραματική κατάσταση λέγοντας χθες ότι οι δεξαμενές οξυγόνου των νοσοκομείων αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί για μία εβδομάδα.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο ένα 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. 1 στα 4 κρούσματα στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφεριακή Ενότητα Λάρισας» δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα- όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη- παραμένει επιβαρυμένη και το Ε.Σ.Υ. δέχεται αυξημένη πίεση. Ο επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι  24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται και από πρόσθετα στοιχεία η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης  κάθε περιοχής, όχι μόνο με την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.

  • Προκύπτει,  επίσης, ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Όπως ήδη επισημαίνεται τόσο από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας και στο εξωτερικό, αλλά και από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεια μας οι 9 στους 10 που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι.

Από τους ελάχιστους πλήρως εμβολιασμένους (ένα στους δέκα) που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μ.Ε.Θ. το 94% είχαν ένα σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως και  το 98% που έχασαν τη ζωή τους. Η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.  Είναι ταυτόχρονα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με  6.800 και 7000 περιστατικά, έχουμε φέτος λιγότερες  νοσηλείες  από ό,τι πέρσι που είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα.

Ασφυξία στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

Στη βόρεια Ελλάδα οι παθολογικές κλινικές νοσηλεύουν ακόμα και τετραπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με τη δύναμή τους, ενώ οι ΜΕΘ είναι δυσεύρετες φτάνοντας σε πληρότητα στο 97%.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η εφημερία στο Παπαγεωργίου έκλεισε με 36 διασωληνωμένους. Από αυτούς 9 έχουν διασωληνωθεί σε μονάδα αυξημένη φροντίδας και 2 σε απλούς θαλάμους.

Όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και στο Ιπποκράτειο, ενώ χθες το πρωί 4 πολίτες ήταν διασωληνωμένοι εκτός εντατικής.

«Καθε εφημερια ειναι ενας πολεμος που γίνεται. Την προηγούμενη εφημερία ήρθαν για να εξεταστούν 160 ασθενείς και από αυτούς εισίχθησαν σύνολο οι 80», δήλωσε ο Χρήστος Τζελέπης , πρόεδρος εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Οικονόμου: Επιτάξεις γιατρών από την Δευτέρα

Μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα φύλλα πορείας για να προχωρήσει σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών από την Δευτέρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες το βράδυ στον Alpha  ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα ροχωρήσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

«Έχουμε 1277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γκάγκα: Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ

«Έχουμε πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή», δήλωσε, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι «τα τμήματα covid σημαίνουν τριπλάσια και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που είναι σε αυτά».

«Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα», τόνισε.

Κάλεσε τον κόσμο να ενισχύσει την προσπάθεια «να αναχαιτίσουμε την πανδημία», με το «να φοράμε την μάσκα, να προσέχουμε τις επαφές μας και φυσικά να εμβολιάζομαστε».

Καμία δημοσίευση για προβολή