Κρεσέντο επιθετικότητας του Ερντογάν μετά τη διεθνή απομόνωσή του. Αυξάνεται η ανησυχία για την Κύπρο. Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας

Ο Ερντογάν στήνει επικίνδυνο σκηνικό στο Αιγαίο και επιδεινώνει τις συνθήκες αστάθειας στην Ευρώπη

Σε εγρήγορση είναι η Αθήνα μετά το κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων – συνεργατών του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το οποίο δείχνει να εντείνεται περισσότερο όσο δυσκολεύει η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να πείσει τη Δύση για τις προθέσεις και τους στόχους του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Η άρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι Τούρκοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι συμφερόντων της Αγκυρας παραμένει ένα βασικό στοιχείο στις τριβές με την Ουάσιγκτον και άλλους δυτικούς παράγοντες, ενώ η αποτυχία των στόχων και στη Συρία επιτείνει την αίσθηση αδιεξόδου που επικρατεί στο προεδρικό παλάτι.

Η Αγκυρα βλέπει προσπάθεια της Ελλάδας να την απομονώσει 

Η διακηρυγμένη απουσία της Τουρκίας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη –που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι–, η επικείμενη τετραμερής Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας στις 19 Νοεμβρίου, ακόμα και οι αμερικανικές βάσεις στον Εβρο καλλιεργούν, από την οπτική γωνία της Αγκυρας, ένα κλίμα προσπάθειας «απομόνωσης», με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα.

  • Παράλληλα προς αυτή τη διαδικασία, η δραστηριοποίηση ισχυρών παραγόντων –όπως οι Ιμπραήμ Καλίν, Χουλουσί Ακάρ και Νουμάν Κουρτουλμούς– αλλά και δευτερευούσης σημασίας όπως οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σουλεϊμάν Σοϊλού υποδηλώνει ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει και μια εξελισσόμενη διαμάχη δελφίνων.

Πρακτικά, αυτό αφήνει στην κυβέρνηση Ερντογάν ως μοναδική διέξοδο την επίδειξη ισχύος έναντι της πλέον αδύναμης χώρας στην άμεση περιφέρειά της, της Κύπρου.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει  επιστροφή στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές (Καθημερινή της Κυριακής ), το επόμενο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι (διά σεισμικών ερευνών ή πλωτού γεωτρύπανου) σχεδιάζουν να επιστρέψουν στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εκ των πραγμάτων θεωρείται από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.

Φυσικά στην Αθήνα δεν επαναπαύονται, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο σε «ιερό δισκοπότηρο» του επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας 

Στην Αθήνα, πάντως, ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται. Μετά το άνοιγμα και τις επιτυχείς συνεργασίες με τον αραβικό κόσμο, όπως έδειξε και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, η Αθήνα ξεδιπλώνει και την αφρικανική ατζέντα της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρουάντα, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στην Γκάνα. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί και τη Σενεγάλη, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια της ελληνικής πρεσβείας στο Ντακάρ, που επί του πρακτέου ήδη λειτουργεί τους τελευταίους μήνες με πρέσβη τον Ευθύμιο Κωστόπουλο.

Επιχείρηση ανάκτησης εδάφους έως το Κέρας της Αφρικής 

Γεωπολιτικά η Ελλάδα, έπειτα από 12-15 χρόνια σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας, επιθυμεί να ανακτήσει έδαφος σε όλη την περιοχή από το Σαχέλ έως το Κέρας της Αφρικής.

Στην Αθήνα, η απουσία αποικιοκρατικού παρελθόντος και η ταυτόχρονη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς –όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ– αποτελούν μια εγγύηση για ευκολότερες συζητήσεις με χώρες όπως η Ρουάντα. Σε αυτό το πλαίσιο η διπλωματία των εμβολίων αναμένεται να ενταθεί με δωρεές και πέρα από τη Ρουάντα.

Τις επαφές της Ελλάδας διευκολύνει και η συμμετοχή στους οργανισμούς Γαλλοφωνίας και Λουζοφωνίας, καθώς –ιδιαίτερα στον πρώτο– συμμετάσχουν αρκετές χώρες της Αφρικής που έχουν ως επίσημη γλώσσα τα Γαλλικά ή τα Πορτογαλικά.

Παρουσία και στην Κεντρική Ασία 

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιχειρεί να αποκτήσει παρουσία και στην Κεντρική Ασία, όπως προκύπτει και από το πρόσφατο ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, στο Μπισκέκ της Κιργιζίας, όπου πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο συνέδριο Ε.Ε. και χωρών της περιοχής (Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζίας).

Στη Βασιλίσσης Σοφίας σχεδιάζεται, επίσης, ένα λελογισμένο, και πάντα συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, άνοιγμα και στον Καύκασο.

Οι επαφές Δένδια στην Ιταλία 

Αύριο και μεθαύριο ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει έως την Ιταλία, όπου θα έχει επαφές στη Ρώμη. Αύριο θα ανταλλάξει με τον ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο τα όργανα επικύρωσης των θαλάσσιων ζωνών, μια τυπική αλλά και συμβολική πράξη για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα.

Την Τρίτη ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί στο Βατικανό με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρόλιν, υπεύθυνο για τις σχέσεις της Αγίας Εδρας με το εξωτερικό αλλά και από τους στενότερους συνεργάτες του Πάπα Φραγκίσκου Α΄.

Αναμένεται να συζητηθεί, βέβαια, η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα αλλά και η πιθανότητα διοργάνωσης τετραμερούς με τη συμμετοχή της Σερβίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως και της κρίσης στη Βοσνία.

Καμία δημοσίευση για προβολή