Ειδικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους με 4 παρεμβάσεις τον Μάρτιο

Ειδικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους

Τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει η κυβέρνηση άμεσα τους σχεδιασμούς της για μια σειρά κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών (νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους). Έτσι αναμένονται τέσσερις παρεμβάσεις τον Μάρτιο:

  1. Κάρτα αγορών. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Φεβρουαρίου και θα αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
  2. Συνταξιούχοι. Θα αφορά όσους δεν έλαβαν την πρόσφατη αύξηση του 7,75%
  3. Επιταγή ακρίβειας. Ππερίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να λάβουν πριν από το Πάσχα νέα εφάπαξ ενίσχυση στα πρότυπα αυτής που δόθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα.
  4. Ειδική ενίσχυση σε ευάλωτες οικογένειες με παιδιά και δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Η ενίσχυση των συνταξιούχων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» (Ντίνος Σιωμόπουλος), όσον αφορά τους 910.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση, το υπουργείο Εργασίας τούς κατατάσσει σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

  • Στην 1η κατηγορία ανήκουν 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα του 2022.
  • Στη 2η κατηγορία ανήκουν 515.000 συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν μια μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Στην 3η κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 135.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν δει ούτε 1 ευρώ παραπάνω στον τραπεζικό τους λογαριασμό από καμία επιδότηση, αύξηση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για όλους

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν καταλήξει το επίδομα προσωπικής διαφοράς να το λάβει το σύνολο των 910.000 συνταξιούχων και όχι μόνο οι 135.000 που δεν έχουν δει το περασμένο διάστημα ούτε 1 ευρώ αύξηση στον λογαριασμό τους.

Το ύψος του επιδόματος είτε θα είναι ενιαίο για όλους είτε θα προκύπτει βάσει κλιμακωτής αύξησης, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το πιθανότερο είναι να διαμορφωθούν τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια όπου όσοι έχουν χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν υψηλότερο αναλογικά επίδομα και όσοι έχουν υψηλότερες συντάξεις θα εισπράξουν μειωμένο.

Οσον αφορά το ύψος του επιδόματος, ένα πρώτο σενάριο που εξετάζεται είναι το χαμηλό επίδομα να ανέρχεται στα 50-100 ευρώ και το υψηλότερο έως 400 ευρώ ή ίσως και λίγο παρακάτω. Οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα αφήσουν τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει όλες τις επιδοτήσεις που θα δοθούν πλην της κάρτας αγορών, όπου ήδη έχει προϋπολογιστεί και κοστολογηθεί ως μέτρο.

Επιταγή ακρίβειας σε σε 2,3 εκατ. δικαιούχους

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η χορήγηση πριν από τις εορτές του Πάσχα μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» σε 2,3 εκατ. δικαιούχους, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περί τα 250-300 ευρώ και θα δοθεί όπως και τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα και στους μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν κάποιο άλλο επίδομα.

  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ένα ακόμα επίδομα, ενώ οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση. Βασική προϋπόθεση για τις εν λόγω οικογένειες να έχουν υποβάλει το έντυπο Α21. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα του 2021 και η ακίνητη περιουσία του 2022.
  • Οι οικογένειες. Οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση. Βασική προϋπόθεση για τις εν λόγω οικογένειες να έχουν υποβάλει το έντυπο Α21. Σε όλες τις περιπτώσεις θα ληφθούν υπόψη το εισόδημα του 2021 και η ακίνητη περιουσία του 2022. Παράλληλα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ένα ακόμα επίδομα.

Καμία δημοσίευση για προβολή