Εκλεισε το επενδυτικό deal-μαμούθ μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας – Τι αλλάζει στις εμπορικές σχέσεις – Ποιες βιομηχανίες ευνοούνται

ΈΕ-Κίνας

Μετά από επτά χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων κλείνει ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά deals παγκοσμίως, η συμφωνία-μαμούθ μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας που πλέον θα παρέχει αυξημένη πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιριών στην κινεζική αγορά.

Η συμφωνία έκλεισε σήμερα, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρόεδρος της Κίνας είχε επίσης χωριστή επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νέα σχέση Ε.Ε. – Κίνας

Η επενδυτική συμφωνία αποτελεί μέρος της νέας σχέσης που επιδιώκει να οικοδομήσει η ΕΕ με την Κίνα, την οποία το ευρωπαϊκό μπλοκ θεωρεί εταίρο αλλά και συστημικό αντίπαλο.

Στο πλαίσιο της επενδυτικής συμφωνίας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο έως ότου τεθεί σε ισχύ, θα επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε νέους τομείς, ενώ θα αρθούν και αρκετές προϋποθέσεις για τη σύσταση κοινοπραξιών μεταξύ ευρωπαϊκές και κινεζικών επιχειρήσεων.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη διαφάνεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και να απαγορεύσει στις κρατικές εταιρείες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ξένων επενδυτών.

Ποιες βιομηχανίες και ποιοι κλάδοι ευνοούνται

Ειδικότερα, η λεγόμενη «Συνολική συμφωνία για επενδύσεις (CAI)» αναμένεται να καταργήσει τα εμπόδια που θέτει το Πεκίνο σε βιομηχανίες και εταιρείες της ΕΕ που ασχολούνται με τα ηλεκτρικά οχήματα, τις υπηρεσίες  cloud computing, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον κλάδο της υγείας και την αγορά ακινήτων.

Για την Κίνα η συμφωνία ανοίγει επενδυτικές δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ, ωστόσο το κύριο κέρδος για το Πεκίνο είναι περισσότερο διπλωματικό, καθώς η κινεζική ηγεσία υιοθέτησε μια πολύ πιο ευέλικτη στάση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αμέσως μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Παρά ταύτα σε αρκετούς τομείς, όπως οι αερομεταφορές, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση και θα πρέπει να συνάπτουν κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες, μοιράζοντας μέρος των εμπορικών και βιομηχανικών τους μυστικών.

Άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ασχολούνται με την μεταποίηση, τον τραπεζικό τομέα και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες θα απολαμβάνουν απεριόριστη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, καθώς θα μπορούν να ανταγωνίζονται με δίκαιους όρους τους κρατικούς γίγαντες της Κίνας.

Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να δημιουργήσουν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Σενζέν, αλλά σε μικρότερες πόλεις θα πρέπει να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες. Παράλληλα οι διαδικτυακές αγορές στην Κίνα θα παραμείνουν «κλειστές»  για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή