Εκλιπαρούν για ελαφρυντικά ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του. Σήμερα η απόδοση των ποινών για την εγκληματική δράση τους

Χρυσή Αυγή ποινές ελαφρυντικά

Με τη χθεσινή, ιστορική απόφασή της, η Δικαιοσύνη  επιφύλαξε βαριά ποινική καταδίκη για τους πολιτικούς εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής και έβαλε ένα εκκωφαντικό τέλος στην πολυετή προσπάθειά της να ενδυθεί τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ταυτοχρόνως, μοιραία, έστειλε μήνυμα σε όσους τυχόν επιχειρήσουν στο μέλλον να επαναλάβουν τα όσα τερατώδη έπραξε στη διάρκεια του βίου του το ναζιστικό μόρφωμα που αναπτύχθηκε και έδρασε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε χθες για την ενοχή των κατηγορουμένων, έπειτα από διαδικασία 5,5 χρόνων, κατέληξε σε βαριά καταδίκη όλων των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, που κηρύχθηκαν ένοχοι ως εγκληματική οργάνωση.

Και οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος, το οποίο πλέον έχει πολιτικά εξανεμιστεί, κρίθηκε ότι αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά ναζιστικού τύπου.

Ενοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Ομως, η σημασία της απόφασης του δικαστηρίου δεν περιορίστηκε μόνον στην απόδοση κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση σε όλα τα δικαζόμενα πολιτικά στελέχη.

Το σημαντικότερο της απόφασης είναι ότι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι μετέχοντες στον σκληρό πολιτικό πυρήνα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, γεγονός που σημαίνει, ότι οι επτά που κηρύχθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, πιθανότατα θα οδηγηθούν άμεσα στις φυλακές.

Καθοριστικός για την έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης υπήρξε ο ρόλος της προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπανιώτη, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη σε όγκο δικογραφία, με εξαιρετικές πιέσεις και δύσβατα μονοπάτια.

Εξίσου σημαντική υπήρξε η συνεισφορά της Γεσθημανής Τσουσφόγλου και του Ανδρέα Ντόκου που μετείχαν στη δικαστική σύνθεση.

Οσον αφορά το βαρύ κατηγορητήριο με τις δεκάδες εγκληματικές πράξεις και δράσεις στελεχών και μελών της Χ.Α., το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον Γιώργο Ρουπακιά, καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, και άλλους 15 που μετείχαν ως συνεργοί ή συμμέτοχοι στο στυγερό έγκλημα.

Ολοι κρίθηκαν ένοχοι, πλην δύο που απαλλάχθηκαν

Ενοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις που είχαν δικαστεί για τη σκληρή επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, με την επισήμανση πως το δικαστήριο μετέτρεψε την αρχική κατηγορία από ανθρωποκτονία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Oι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων oλοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυκτα  και το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.

Η συνεδρίαση  θα ξεκινήσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο.

Πιθανολογείται ότι σήμερα  το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.

Παρακαλούν τώρα να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Οι δικηγόροι των κριθέντων ως ενόχων με αγορεύσεις τους ζήτησαν να αναγνωριστούν στους πελάτες τους ελαφρυντικά, μέσω των οποίων επιδιώκουν να μειώσουν τις ποινές τους.

«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα», είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε», ανέφερε ο συνήγορος.

Τόνισε ακόμα πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα «και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε.

Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τι διηύθυνε».

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Λαγός

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Ι. Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπεράσπισή του ζήτησε να αναγνωριστούν στον ευρωβουλευτή τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος με πολιτικά μέσα, μέσω της Ευρωβουλής».

«Παρεξηγημένος ο Ηλίας Κασιδιάρης» -Ζητεί τρία ελαφρυντικά

Από την πλευρά του, τρία επίσης ελαφρυντικά ζήτησε η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη. «Λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας», είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτή, αιτούμενη τρία ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης, αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης, η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Την αναγνώριση της μετέπειτα καλής της συμπεριφοράς ζήτησε η Ζαρούλια

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής «αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρινόταν ένοχη» για «τη μία ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη».

Ο συνήγορός της τόνισε επίσης, καταλήγοντας, ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του Κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Υπεράσπιση Νίκου Μίχου: Αγαπά τα ζώα, παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα!

Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης.

Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας:

“Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα…”

Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα.

Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου “δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ’ έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες”.

Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Πρόκειται για … αξιοσέβαστο άτομο»

Ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζήτησε επίσης την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος, «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκισή του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις», και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου, καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Νωρίτερα, ελαφρυντικά είχε ζητήσει για τον πελάτη του και ο συνήγορος του καθ’ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Καμία δημοσίευση για προβολή