Εκλογές στην Τουρκία: «Ψάξε, ψάξε, δεν θα τον βρεις» τον αντίπαλο του Ερντογάν, καθώς η αντιπολίτευση… ομφαλοσκοπεί

Μπορεί ο Τούρκος προέδρος να είναι πολιτικά στριμωγμένος και δημοσκοπικά… δεύτερος, ωστόσο, φαίνεται ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να του δώσει «αέρα», σε μια στιγμή, μάλιστα, που η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών διεθνών ΜΜΕ, κυρίως για το «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Έτσι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, αντί του καθορισμού κοινού υποψηφίου, ο οποίος θα κληθεί να αντιπαρατεθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές στις 14 Μαΐου, προέκυψε ανακοινωθέν, στο οποίο επαναλήφθηκε η άποψη ότι ο Ερντογάν δεν θα έπρεπε να είναι για μια ακόμη φορά υποψήφιος. Ανακοίνωση που έδωσε τροφή στην συμπολίτευση για σχόλια πως «μόλις κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να τον νικήσουν στις κάλπες άρχισαν τις ζαβολιές».

Πάσες στον Ερντογάν

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Τουρκία έχει εισέλθει σε προεκλογικό τοπίο σκληρής αντιπαράθεσης και το θέμα της υποψηφιότητας του Ερντογάν, όπως απαντά η κυβέρνηση θεωρείται λήξαν με τον νόμο που διέπει το νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτόν θα είναι η δεύτερη και τελευταία θητεία του Προέδρου της Τουρκίας με αυτό το σύστημα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ απάντησε στην ανακοίνωση των έξι κομμάτων λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας του Ερντογάν, ότι παίζουν αντιδημοκρατικά και πως θα πάρουν το μάθημα τους στις κάλπες από τον λαό.

Όσο όμως ο καιρός κυλάει και η αντιπολίτευση είναι χωρίς υποψήφιο, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προχωρά σε παροχές και καλύπτει αργά, αλλά σταθερά τις απώλειες των τελευταίων ετών. Στο πακέτο της προεκλογικής ρητορικής βεβαίως παραμένουν σταθερά σε προνομιακή θέση τα ελληνοτουρκικά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και ο «εχθρικός» διεθνής τύπος που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και τους κυβερνητικούς κύκλους έχει βάλει στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για να επηρεάσει τις τάσεις του τουρκικού λαού.

Το μεγάλο πρόβλημα

Πού έγκειται το πρόβλημα; Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα είναι… επί προσωπικού, δηλαδή, παρότι είναι ο λιγότερο δημοφιλής από τις ηγετικές μορφές της συμμαχίας, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεωρεί ότι θα πρέπει αυτός να είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις κάλπες, ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στον αντιπολιτευτικό συνασπισμό.

Από την άλλοι, οι δύο δήμαρχοι (Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και Μανσούρ Γιαβάς στην Άγκυρα, οι οποίοι προέρχονται από το ίδιο κόμμα με τον Κιλιτσντάρογλου) εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζουν με ευκολία τον Ερντογάν σε «μονομαχίες» μεταξύ τους, ωστόσο, η κομματική πειθαρχία θα τους αναγκάσει να κάνουν πίσω, αν ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αποφασίσει να αναμετρηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.

Καμία δημοσίευση για προβολή