Εκρηκτικό κοκτέϊλ γρίπης και κοροναϊού βλέπουν οι επιστήμονες. Στο τραπέζι ο διπλός εμβολιασμός. Ετοιμότητα για τη “δίδυμη επιδημία”

Pfizer/BioNTech

Τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς το ενδεχόμενο να επανέλθει τον φετινό χειμώνα η εποχική γρίπη, η οποία, μαζί με τον κοροναϊό, θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Τον χειμώνα του 2010-2011 στη χώρα μας καταγράφηκαν 180 θάνατοι από εποχική γρίπη. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ καταρρίφθηκε τον χειμώνα του 2015-2016.

Τότε οι νεκροί ανήλθαν σε 197, ενώ την ίδια περίοδο περισσότεροι από 400 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές χρειάστηκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τους δύο προηγούμενους χειμώνες ο SARS-CoV-2 εκτόπισε τα στελέχη της γρίπης, αποδεικνύοντας ότι ο εχθρός του κακού είναι το… χειρότερο.

Ετοιμότητα από την επιστημονική κοινότητα 

Η επιστημονική κοινότητα – εντός και εκτός της χώρας – βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς η παράλληλη κυκλοφορία (στο εξωτερικό την αναφέρουν ως «δίδυμη επιδημία») του ιού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα διπλό κύμα επιβάρυνσης που θα προσκρούσει λυσσαλέα στα συστήματα Υγείας.

Μικρή διασπορά λόγω των lockdowns

«Δεν χάθηκε ο ιός της γρίπης. Δεν εξαλείφθηκε. Απλώς η διασπορά του δεν ήταν μεγάλη εξαιτίας των lockdowns και της αυστηρής τήρησης των μέτρων, με αποτέλεσμα να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος να μεταδοθεί» σημείωσε («Βήμα»),  ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε, εφέτος όμως δεν γνωρίζουμε εάν θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής όπως πέρυσι, επειδή ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων (οι οποίοι πλέον αποτελούν και την πλειονότητα) πιθανόν να θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής τους. Συνεπώς, θα δημιουργηθούν συνθήκες εξάπλωσής του.

Γι’ αυτό και ο ευάλωτος πληθυσμός θα πρέπει να κάνει απαραίτητα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως και του πνευμονιόκοκκου».

Προς το παρόν, ουδείς γνωρίζει εάν το σενάριο αυτό – που ομολογουμένως είναι από τα χειρότερα, όχι όμως και από τα πλέον επικρατέστερα – θα επαληθευτεί, ήδη όμως οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στοχεύοντας στη δημιουργία ενός παράλληλου «τείχους ανοσίας» μέσω του εκτεταμένου εποχικού εμβολιασμού.

Η επικίνδυνη συνύπαρξη των ιών

Η συνύπαρξη των δύο ιών θα είναι στην πράξη περίπλοκη και ιδιαίτερα επικίνδυνη. «Δεν θέλουμε υπερφόρτωση των συστημάτων Υγείας λόγω πνευμονιών που θα προκληθούν από τον ιό της γρίπης, γιατί τότε η επιβάρυνση θα είναι διπλή. Και καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση εντατικής φροντίδας, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τους υπόλοιπους ασθενείς» καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.

Υπενθυμίζει εν τούτοις πως σε καμία περίπτωση η γρίπη δεν είναι εξίσου μεταδοτική όπως ο κοροναϊός, ούτε το αποτύπωμά της είναι εξίσου τραγικό. Η γρίπη, όπως τονίζει, σκοτώνει 400.000 – 600.000 ετησίως. Ο κοροναϊός πάλι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,55 εκατ. ανθρώπους, παρά τις πρωτόγνωρες προσπάθειες αναχαίτισής του.

«Πολύ σοβαρό για τους ήδη ευάλωτους»

«Αν η γρίπη εμφανιστεί στην Ευρώπη θα είναι θέμα χρόνου να φτάσει και σε εμάς. Η συνύπαρξη και των δύο ιών θα είναι επιβαρυντική, ακόμη κι αν η γρίπη φτάσει στη μισή διασπορά που είχε πριν από την πανδημία – δηλαδή το 2019 και νωρίτερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο ιοί προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Σε έναν άνθρωπο που είναι ήδη ευάλωτος, κάτι τέτοιο θα είναι πάρα πολύ σοβαρό» υπογράμμισε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ιατρικό Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Διευκρίνισε, πάντως, πως  πρόκειται για έναν φόβο που ουδείς γνωρίζει προς το παρόν εάν θα πραγματωθεί. «Οπότε προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Πάνω από 4 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου

Το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό μέσω παραγγελιών-μαμούθ αντιγριπικών εμβολίων, καθώς αναμένεται να υπερβούν τις 4 εκατ. δόσεις.

Στα ψυγεία των φαρμακείων ήδη έχουν παραδοθεί οι πρώτες παραγγελίες, εν τούτοις η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά κάθε έτος επίσημα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εμβολιασμός ακόμη και ταυτόχρονα

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Πως ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης Covid-19 και του ιού της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμη και ταυτόχρονα. Ο λόγος που συστήνουμε να απέχει η χορήγηση των εμβολίων λίγες ημέρες είναι γιατί το κάθε ένα μόνο του μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες – όπως για παράδειγμα ατονία, πυρετό, πόνο στο μπράτσο. Ενας στους δύο εκδηλώνει τέτοιες ενοχλήσεις και πιθανόν τα συμπτώματα αυτά να είναι πιο έντονα με τον διπλό εμβολιασμό» διευκρινίζει ο κ. Μανωλόπουλος.

Παρ’ όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα σε απομακρυσμένες περιοχές, τις οποίες επισκέπτονται γιατροί ανά χρονικά διαστήματα – μπορεί να μην υπάρχει η πολυτέλεια της χρονικής απόστασης. «Ομως, δεν υπάρχει καμία βιολογική αλληλεπίδραση που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγησή τους» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή