ΕΚΤ: Προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό βραχυπρόθεσμα στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να επιστρέφει άνω του 3% – Καλεί σε τήρηση εφεδρειών

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει ασθενής όσο ο τομέας των υπηρεσιών και η απασχόληση σε αυτήν εξασθενούν, όμως οι χώρες της Ευρωζώνης καλούνται να απόσχουν από την απελευθέρωση των (προαιρετικών) ειδικών τραπεζικών αποθεμάτικών ανάκρουσης ύφεσης, που μπορεί να αποδειχθούν χρησιμότερα στη συνέχεια.

Λουίς Ντε Γκίντος

Να μην προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ειδικών τραπεζικών αποθεματικών που έχουν δημιουργηθεί ως “ανακρουστήρες” (buffers) προστασίας των οικονομιών της Ευρωζώνης απέναντι στην ύφεση, προειδοποίησε σήμερα τις χώρες του Ευρώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB), Λουίς Ντε Γκίντος.

Εξηγώντας, ο ίδιος επεσήμανε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει ασθενής όσο ο τομέας των υπηρεσιών και η απασχόληση σε αυτήν εξασθενούν, όμως οι χώρες της Ευρωζώνης καλούνται να απόσχουν από την απελευθέρωση των (προαιρετικών) ειδικών τραπεζικών αποθεματικών ανάκρουσης ύφεσης, κάτι που κρίνεται πρώιμο εν μέσω προοπτικής στασιμοπληθωρισμού.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν εφαρμόσει ένα επονομαζόμενο “αντικυκλικό τραπεζικό αποθεματικό”, το οποίο υποχρεώνει τις τράπεζες να συγκεντρώνουν επιπλέον αποθεματικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια ετών εύρωστης ανάπτυξης των οικονομιών τους, τα οποία προορίζονται να απελευθερωθούν σε καιρούς καθοδικής τροχιάς της οικονομίας για την τόνωση αυτής (αντικυκλική επίδραση).

Ο κ.Ντε Γκίντος επεσήμανε, ότι τα αποθεματικά αυτά θα πρέπει ακόμα να διατηρηθούν ακέραια, καθώς δεν αποκλείεται να αποδειχθούν χρησιμότερα αργότερα, “σε περίπτωση που οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα επιδεινωθούν”. Αμφότερες οι Γερμανία και Γαλλία έχουν εφαρμόσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση στις τράπεζές τους, με τη Γαλλία μάλιστα να προγραμματίζει την αύξηση των αποθεματικών αυτών με το νέο έτος και την Ολλανδία να έχει προαναγγείλει τον διπλασιασμό τους από τον ερχόμενο Μάιο.

Ο κ.Ντε Γκίντος προειδοποίησε, ότι “Η ασθενέστερη βιομηχανική δραστηριότητα εξαπλώνεται πλέον και στις υπηρεσίες και είναι αρκετά πιθανό, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει εξασθενημένη βραχυπρόθεσμα“. Παράλληλα, ο ίδιος αναμένει τον πληθωρισμό να ξεπεράσει και πάλι το 3% – προς το παρόν μειώθηκε κάτω από αυτό – στους ερχόμενους μήνες, ακόμα και αν η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι καθοδική.

Κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη

Ο αντιπρόεδρος της ECB προειδοποίησε επιπλέον για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, στο τρέχον πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. “Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά”, ανέφερε ο ίδιος. Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία.

Ο κ.Ντε Γκίντος ζήτησε η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία “πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος”, στόχοι με τους οποίους οι επιλογές της Ελληνικής κυβέρνησης είναι μάλλον συμβατοί.

Καμία δημοσίευση για προβολή