Έκθεση UBS: Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονομούν, δεν δημιουργούν

Είναι η πρώτη φορά στην ουσία, εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, που οι δισεκατομμυριούχοι φαίνεται να αποκτούν και να κρατάνε περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μία τάση, που από ότι φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια όπου οι νέοι δισεκατομμυριούχοι θα αποκτούν περισσότερα χρήματα μέσω κληρονομιάς παρά δημιουργώντας οι ίδιοι νέο πλούτο.

Ο Μπέντζαμιν Καβάλι ανέφερε ότι «οι νέοι δισεκατομμυριούχοι συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο από κληρονομιές παρά από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα».

Ο Μπέντζαμιν Καβάλι είναι επικεφαλής της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου, ενώ προμηνύει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, «κι αυτό περιμένουμε να ενταθεί τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα αφήσουν 5,2 τρις. δολάρια στα παιδιά τους».

Ακόμη ο Καβάλι εκτιμά ότι η επόμενη γενιά πλουσίων φέρνει και κάποιες αλλαγές για τις επιχειρήσεις καθώς διαθέτουν νέες απόψεις και άλλη οπτική των πραγμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε».

Οι φιλοδοξίες της νέας γενιάς δισεκατομμυριούχων

Το 43% των νέων δισεκατομμυριούχων σκοπεύουν να επενδύσουν στο ιδιωτικό χρέος τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 38% σχεδιάζει να αυξήσει τα ομόλογα της ανεπτυγμένης αγοράς. Ο νέοι προτιμούν τα επενδυτικά κεφάλαια, με το 59% να αναζητά άμεσες επενδύσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και το 55% θα επιδιώξει να επενδύσει περισσότερο σε private equity.

Ακόμη πολλοί κληρονόμοι βλέπουν εναλλακτικές ευκαιρίες για να ενταχθούν στο C-suite της οικογενειακής επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 53 κληρονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγουν να αποχωρήσουν, επιλέγοντας σταδιοδρομίες που ταιριάζουν περισσότερο στις δικές τους φιλοδοξίες, δεξιότητας και περιστάσεις.

Η αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων και ο πλούτος τους

Σύμφωνα με την αναφορά της UBS, ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% παγκοσμίως, δηλαδή από 2.376 σε 2.544 κατά τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2023. Όσον αφορά τον πλούτο τους, αυτός αυξήθηκε κατά 9% σε ονομαστικούς όρους, από 11 τρις. δολάρια σε 12 τρις. δολάρια. Αν και σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πλούτος τους ήταν σταθερός σε πραγματικούς όρους με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να φτάνει στο 8,8% το 2022.

Οι δισεκατομμυριούχοι σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Στις χώρες της λεγόμενης «ΕΜΕΑ» ο συνολικός πλούτος αυξήθηκε κατά ένα πέμπτο (21%) στα 3,2 τρις. δολάρια και ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 10% από 599 σε 658.

Όσον αφορά για το που σχεδιάζουν να επενδύσουν, το 50% αναφέρει ότι σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών, το 45% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες αλλά συνολικά το 61% ανησυχεί για τις γεωπολιτικές εντάσεις. Το 44% ανησυχεί για τον πληθωρισμό.

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική

Το 63% των δισεκατομμυριούχων στην Αμερική σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε άμεσες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων τους επόμενους 12 μήνες, ακολουθούμενο από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια 44%. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσφέρει τη μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία σε επιχειρήσεις (71%) και σε χαρτοφυλάκια (65%) τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και το hacking θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι (80%). Το 68% πιστεύει ότι η Βόρεια Αμερική προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, αλλά το 70% ανησυχεί για μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ.

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ασία

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της Ασίας αυξήθηκε από 922 σε 1.019, ενώ και η συνολική τους περιουσία αυξήθηκε κατά 8,1% στα 3,7 τρις. δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι που ρωτήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή παρουσίαζαν μια προκατάληψη για το σπίτι, με το 50% να θεωρεί την περιοχή ως την μεγαλύτερη ευκαιρία για αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες. Το 44% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεση του σε ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών τους επόμενους 12 μήνες, ενώ αμέσως μετά επιλογή είναι τα μετρητά σε ποσοστό 39%.

Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή