Ελβετία: Σκέψεις για νομιμοποίηση της χρήσης κοκαΐνης, “ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε”

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας εξετάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση – μια ριζοσπαστική προσέγγιση στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που δεν πιστεύεται ότι έχει δοκιμαστεί αλλού.

Το κοινοβούλιο της Βέρνης υποστήριξε την ιδέα, η οποία πρέπει ακόμη να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της πόλης και θα απαιτήσει επίσης αλλαγή της εθνικής νομοθεσίας. Η πολιτική για τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο εξελίσσεται, με την αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον, για παράδειγμα, να αποποινικοποιεί την κατοχή μικρών ποσοτήτων κοκαΐνης το 2021 υπέρ της θεραπείας για τα ναρκωτικά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, δεν επιβάλλουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει τόσο μακριά όσο η πρόταση που συζητείται στη Βέρνη.

Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στο ναρκωτικό, αφού ορισμένοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες επέκριναν την πλήρη απαγόρευση ως αναποτελεσματική, με την πρόταση -που βρίσκεται σήμερα σε πρώιμο στάδιο- να ακολουθεί τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτραπεί η νόμιμη πώληση της κάνναβης.

“Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει”

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες“, δήλωσε η Εύα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης από το κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, η οποία συνυπογράφει την πρόταση. “Ο έλεγχος και η νομιμοποίηση μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από την απλή καταστολή” εκτίμησε η Τσεν.

Η πλούσια Ελβετία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίπεδα των παράνομων ναρκωτικών και των μεταβολιτών τους που μετρήθηκαν στα λύματα, με τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται στις 10 πρώτες πόλεις της Ευρώπης, όσον αφορά στη χρήση του ναρκωτικού.

Οι ελβετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βέρνης, παρουσιάζουν επίσης αυξανόμενη χρήση, ενώ οι τιμές της κοκαΐνης έχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Addiction Switzerland, μια μη κυβερνητική οργάνωση. “Έχουμε πολλή κοκαΐνη στην Ελβετία αυτή τη στιγμή, στις φθηνότερες τιμές και στην υψηλότερη ποιότητα που έχουμε δει ποτέ“, δήλωσε ο Φρανκ Ζόμπελ, αναπληρωτής διευθυντής της ΜΚΟ.

Όσο κοστίζει μια μπύρα

Μπορείς να πάρεις μια δόση κοκαΐνης με περίπου 10 φράγκα αυτές τις μέρες, όχι πολύ περισσότερο από την τιμή μιας μπύρας“, συμπλήρωσε, την ίδια στιγμή που η διεύθυνση εκπαίδευσης, κοινωνικών υποθέσεων και αθλητισμού της Βέρνης ετοιμάζει έκθεση σχετικά με μια πιθανή δίκη για κοκαΐνη, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί σίγουρα.

Η κοκαΐνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο των πρώτων όσο και των μακροχρόνιων χρηστών. Οι συνέπειες μιας υπερβολικής δόσης, αλλά και η ατομική δυσανεξία ακόμη και στις μικρότερες ποσότητες, μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο“, δήλωσε η κυβέρνηση της Βέρνης, στέλνωντας ένα πρώτο “δείγμα προθέσεων”.

Ο Τσεν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του πού θα πωλείται το ναρκωτικό ή πώς θα προμηθεύεται. “Είμαστε ακόμη μακριά από μια πιθανή νομιμοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε νέες προσεγγίσεις“, δήλωσε ο Τσεν. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε μια επιστημονικά εποπτευόμενη δοκιμή πιλοτικού προγράμματος“.

Διχασμός

Για να πραγματοποιηθεί μια δοκιμή, το κοινοβούλιο θα πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση του ναρκωτικού. Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε κάποια χρόνια, ή και νωρίτερα, εάν τα τρέχοντα συστήματα διανομής κάνναβης – η οποία πωλείται στα φαρμακεία – παρουσιάσουν επιτυχή αποτελέσματα, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.

Οποιαδήποτε νομιμοποίηση θα συνοδεύεται από ποιοτικούς ελέγχους και ενημερωτικές εκστρατείες, δήλωσε ο Τσεν, ενώ η προσέγγιση αυτή θα μειώσει επίσης μια επικερδή εγκληματική αγορά. Οι εμπειρογνώμονες είναι διχασμένοι, με ακόμη και εκείνους που τάσσονται υπέρ της δοκιμής να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους.

Η κοκαΐνη είναι μία από τις πιο ισχυρά εθιστικές ουσίες που γνωρίζουμε“, δήλωσε ο Μπόρις Κέντνοου, επικεφαλής ομάδας του Κέντρου Ψυχιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι εντελώς διαφορετικοί από το αλκοόλ ή την κάνναβη, όπως σύνδεση με καρδιακές βλάβες, εγκεφαλικά επεισόδια, κατάθλιψη και άγχος.

Πιο “ενήλικη” πολιτική

Από την άλλη πλευρά, ο Τάιλο Μπεκ, από το Arud Zentrum for Addiction Medicine, το μεγαλύτερο κέντρο κατά των εξαρτήσεων στην Ελβετία, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για μια πιο “ενήλικη” πολιτική απέναντι στην κοκαΐνη. “Η κοκαΐνη δεν είναι υγιής – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν“, δήλωσε ο Beck.

Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με τον ασφαλέστερο και λιγότερο επιβλαβή τρόπο“. Επίσης, χρήστης κοκαΐνης από τη Γενεύη, δήλωσε ότι η νομιμοποίηση του ναρκωτικού θα διευκόλυνε τη θεραπεία, θα μείωνε την εγκληματικότητα που σχετίζεται με το εμπόριο και θα ήταν ευκολότερος ο έλεγχος της ποιότητας της ουσίας.

Η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν δίνει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις πολιτικές υγείας και την πρόληψη“, δήλωσε στο Reuters. “Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι χώρες που επέλεξαν να τα νομιμοποιήσουν ή να απενοχοποιήσουν τα ναρκωτικά, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη και τις παγκόσμιες πολιτικές υγείας”.

Αύξηση της χρήσης

Σημειώνεται ότι μια από τις παρενέργειες της πανδημίας του κοροναϊού και των μακρών περιόδων εγκλεισμού του πληθυσμού ήταν και η σημαντική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και άλλων ψυχότροπων ουσιών, που καταγράφηκε μέσα από την ανάλυση αστικών λυμάτων στις περιόδους της καραντίνας ή και λίγο μετά την άρση των απαγορεύσεων.

Ταυτόχρονα, το εμπόριο των ναρκωτικών έχει παρουσιάσει αύξηση τα τελευταία χρόνια, με την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη να είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση κοκαΐνης, μετά τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Europol, που εκτιμά ότι ο τζίρος στην Ευρώπη ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης, παρότι οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης συνεχίζουν να κατάσχονται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τα ισπανικά λιμάνια, αυξανόμενες ποσότητες κατασχέθηκαν επίσης σε λιμένες αλλού στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ομάδες διακίνησης επεκτείνουν τις δραστηριότητες σε περιοχές όπου τα μέτρα ελέγχου θεωρούνται λιγότερο εντατικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή