Εμβολιασμοί: Τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού

εμβολιασμοί Κομισιόν

Toν καθορισμό ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα υγειονομικά συστήματα της Ε.Ε., προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ένωσης, την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το εν λόγω προσχέδιο, τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο τραπέζι το ζήτημα των πιστοποιητικών, προς αναζήτηση ενός πλαισίου εφαρμογής τους.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Την εισήγηση περί πιστοποιητικού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών, ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Όπως διευκρίνισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με στόχο να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών, η οποία δεν θα είναι επιβεβλημένη.

«Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται.

Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Ωστόσο, με την ελληνική πρόταση δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζονται αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική στην υιοθέτηση του μέτρου.

Οι στόχοι στην Ε.Ε.

Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη της Ένωσης να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα, βάσει του προσχεδίου, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί:

  • Έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ηλικιών άνω των 80 ετών.
  • Έως το καλοκαίρι, το 70% του ενήλικου γενικού πληθυσμού

Οι προτάσεις της Κομίσιον, ακόμη κι αν εγκριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη – μέλη.

Η παγκόσμια «κούρσα»

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, πάνω από 40 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της κούρσας.

Έως σήμερα, τουλάχιστον 60 χώρες ή εδάφη, που αντιστοιχούν στο 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους. Ωστόσο 11 χώρες συγκεντρώνουν το 90% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

40.062.825 δόσεις μέχρι χθες

Έως το μεσημέρι της Δευτέρας, είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον 40.062.825 δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι χωρίς αμφιβολία υποεκτιμημένος καθώς μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους τις τελευταίες ημέρες.

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ συγκριτικά με τον πληθυσμό της: 2,43 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 2,12 εκατ. ανθρώπους (24,5% του πληθυσμού). Περίπου το 3,6% των Ισραηλινών έχει ήδη λάβει τις δύο δόσεις που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη προστασία τους.

Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού), μπροστά από την Κίνα (πάνω από 10 εκατ. δόσεις).

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να εμβολιάζει πρώτο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η χώρα έχει χορηγήσει 4,31 εκατ. δόσεις σε 3,86 εκατ. ανθρώπους (5,7%).

Ακολουθούν δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ιταλία (1,15 εκατ. ) και η Γερμανία (1,05 εκατ. ).Οι χώρες της ΕΕ έχουν χορηγήσει πάνω από 5 εκατ. δόσεις σχεδόν στο 1,2% των κατοίκων της Ένωσης. Ως ποσοστό του πληθυσμού της, η Δανία (2,9%) κυριαρχεί μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή