Ένας γάμος και τέσσερις κηδείες στο Eurogroup. Θεσμοθετείται μεταμνημονιακή εποπτεία

Με ένα  γάμο και τέσσερις κηδείες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο Eurogroup.

Ο «γάμος».  Παραμένει ο στόχος συνολικής συμφωνίας εξόδου από το πρόγραμμα  στις 21 Ιουνίου.

Oι «κηδείες». 1)Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων. 2) Διαπίστωση ότι υπάρχει ακόμη “πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει”.  3) Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς και εφόσον  κριθεί ότι οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι αναγκαίες. 4) Αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Ενισχυμενη εποπτεία

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Σεντένο σημείωσε ότι το Σώμα ενημερώθηκε  για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Επίσης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε  πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι “τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο  είναι καλά”, και πως “η Ελλάδα για δεύτερο διαδοχικό χρόνο πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό» προσθέτοντας ότι  « η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα”.

«Θα δούμε για το χρέος»

Ο κ. Σεντένο Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος,  με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί επιτυχώς το 3ο μνημόνιο. Προϋπόθεση, είπε,  είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και μετά οι δανειστές να εξετάσουν και να εκτιμήσουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στο χρέος.

[more]

Καρότο και μαστίγιο

Εξέχοντα μέλη του Eurogroup  έκαναν δηλώσεις με νόημα. Ο Κερέ της ΕΚΤ είπε πως μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει  πλέον να τα βρίσκει με τις αγορές και όχι με τους θεσμούς. Ως τότε,  “υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει”. Ανέφερε επίσης ότι για την ΕΚΤ υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες εντός του χρηματοοικονομικού τομέα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν: το πτωχευτικό πλαίσιο νοικοκυριών, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ο Μοσκοβισί επανέλαβε ότι «πρέπει να επιδιωχθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος» τονίζοντας πως για την ώρα «, ” πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά”.

Ο Ρέγκλινγκ διαπίστωσε πως «οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες. Όπως σημείωσε, είναι καλό να υπάρχει μια αναπτυξιακή στρατηγική, την κυριότητα της οποίας πρέπει να έχουν οι Έλληνες. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να τα πηγαίνει καλά, καθώς είναι η μεγαλύτερη διαβεβαίωση αποπληρωμής των δανείων της, τόνισε»

Με δυο λόγια

Σίγουρα  η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη στιγμή και για τη χώρα και για την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε πρόγραμμα εποπτείας και ας μην το πολυσυζητάει για ευνόητους εσωτερικούς λόγους.  Είναι βέβαιο επίσης πως οι εταίροι της θα ζητούν συνέχεια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και μετά από αυτό”.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή