Ενέργεια : Το Reuters αποκαλύπτει σχέδιο της Κομισιόν. Πολλές βιομηχανίες θα κλείσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κίνητρα για λιγότερη χρήση φυσικού αερίου

 

H Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να δρομολογήσουν οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες ώστε να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να χρησιμοποιήσουν κρατικές ενισχύσεις για να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας να στραφούν σε άλλα καύσιμα, και να αναπτύξουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση, μεταδίδει  το Reuters.

Οι δράσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό έρχονται ως αντίδοτο σε ενδεχόμενες περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού αερίου, οι οποίες, όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Κίνητρα στις επιχειρήσεις 

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 20 Ιουλίου, θα προτείνει στις χώρες να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις βιομηχανίες για να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να αλλάξουν καύσιμα στη βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και να ξεκινήσουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερο τη θέρμανση και την ψύξη.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν δημοπρασίες ή διαγωνισμούς για την παροχή κινήτρων μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν ως αντάλλαγμα αποζημίωση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η ΕΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας φυσικού αερίου για το χειμώνα, όταν η ζήτησή του για θέρμανση κορυφώνεται. Τα νοικοκυριά είναι «προστατευόμενοι πελάτες» βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν τελευταία.

«Η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας αποθήκευσης θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Οι βιομηχανίες θα κλείσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν τη σειρά με την οποία θα αναγκάσουν τις βιομηχανίες να κλείσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η απόφαση θα πρέπει να εξετάζει πόσο αναγκαία είναι η δραστηριοποίηση κάθε βιομηχανικής μονάδας και κατά πόσο το κλείσιμό της θα επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ΕΕ στοχεύει να προωθήσει την αποθήκευση όσο το δυνατόν περισσότερου φυσικού αερίου ώστε να δημιουργήσει ένα απόθεμα εφοδιασμού για το χειμώνα, που η ζήτηση ενέργειας για θέρμανση θα κορυφωθεί. Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι σήμερα γεμάτες κατά 62%, πολύ μακριά από τον στόχο της Ένωσης για 80% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο.

Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της. Αυτό το μερίδιο έχει πέσει κατακόρυφα και οι ροές από τη Ρωσία είναι τώρα κάτω από το 30% του μέσου όρου 2016-2021.

Η Μόσχα έχει περικόψει ή μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε 12 χώρες της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου, διακόπτοντας εντελώς σε ορισμένες λόγω διαφωνίας στο νόμισμα πληρωμής, επηρεάζοντας άλλες χώρες μειώνοντας τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Ο αγωγός αυτός βρίσκεται εκτός λειτουργίας μέχρι τις 21 Ιουλίου για ετήσια συντήρηση, κάτι για το οποίο όμως κυβερνήσεις, αγορές και εταιρείες ανησυχούν ότι μπορεί να παραταθεί εξαιτίας του πολέμου.

Tα νοικοκυριά χαρακτηρίζονται «προστατευόμενοι πελάτες»

Όσο για τα νοικοκυριά, αυτά χαρακτηρίζονται «προστατευόμενοι πελάτες» σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι οι τελευταίοι που θα επηρεαστούν από τη διανομή του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι χώρες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικά όρια θέρμανσης ή ψύξης σε άλλους καταναλωτές, όπως γραφεία ή εμπορικά κέντρα, εάν υπάρξει σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου, αναφέρει το σχέδιο.

«Η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα το χειμώνα», αναφέρεται στο σχέδιο.

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πλξροφορίες του Reuters.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή