Ενεργειακή κρίση: Πιο ευάλωτες σε διακοπές ρεύματος Γαλλία και Ιρλανδία, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για προβλήματα σε όλη την Ευρώπη

Σύμφωνα με έκθεση για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια κατά τον προσεχή χειμώνα, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (Entsoe), η Γαλλία και η Ιρλανδία κινδυνεύουν περισσότερο από διακοπές ρεύματος, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Libération.

Προειδοποιήσεις για blackout

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ανησυχίες υφίστανται για τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Όσον αφορά τις ανησυχίες που αναφέρθηκαν για την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς εξηγεί ότι «είναι απίθανο η Κύπρος να αντιμετωπίσει προβλήματα αυτόν τον χειμώνα, αλλά ότι λόγω της απομόνωσής της, θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα ισχύος σε περίπτωση απρογραμμάτιστων διακοπών και δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ωστόσο τον κίνδυνο για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, το κλείσιμο σχολείων και το σβήσιμο ακόμη και της οδικής σήμανσης αντιμετωπίζουν πλέον πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται ακάθεκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν μερικές ημέρες η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κατά τόπους Αρχές να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού από τον ερχόμενο μήνα.

«Έκτακτες καταστάσεις»

Επίσης, ο διαχειριστής του βρετανικού ηλεκτρικού δικτύου προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά μπορεί να υποχρεωθούν να παραμείνουν χωρίς ρεύμα μεταξύ 4 το μεσημέρι και 7 το βράδυ, εάν σημειωθούν ελλείψεις στα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Φινλανδία κλήθηκαν να μη συνδέουν τα οχήματά τους στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο τα πρωινά, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνσή του. Στη Γερμανία, την πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο χώρα, οι πωλήσεις κεριών έχουν εκτιναχθεί.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα σχέδια «ηλεκτρικού με δελτίο» αποτελούν την ύστατη λύση με στόχο την πρόληψη μπλακ άουτ. «Δεν βρισκόμαστε σε ταινία καταστροφής. Δεν ανακοινώνουμε ότι θα γίνουν περικοπές. Αν, όμως, ο χειμώνας είναι βαρύς και ενεργειακά απαιτητικός, μπορεί να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, για τις οποίες οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.

Γερμανία και Ελβετία

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες για το τι θα πρέπει να περιμένουν σε περίπτωση προγραμματισμένου μπλακ άουτ: «Το τηλέφωνο δεν λειτουργεί, η θέρμανση έχει σβήσει, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ο υπολογιστής “απεργεί”, η καφετιέρα είναι κρύα, τα φώτα είναι σβηστά. Θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από την ηλεκτρική ενέργεια». Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να αποθηκεύσουν μπαταρίες, φακούς και κεριά, αναφέροντας ότι οι κατασκηνωτικές σόμπες μπορούν να λειτουργήσουν σαν μικρές εστίες κουζίνας. Οι γερμανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η προοπτική μπλακ άουτ είναι απομακρυσμένη, «αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

Ακόμα και στην πάμπλουτη Ελβετία, που όμως παραμένει εξαρτημένη από τις γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε για πολύωρα προγραμματισμένα μπλακ άουτ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας να καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα καυσόξυλων, μπαταριών και φακών. Μέχρι και τα πετρελαιοκίνητα τρένα σε Ελβετία και Γαλλία ενδέχεται να διακόψουν τα δρομολόγιά τους, καθώς το προηγμένο σύστημα σηματοδότησης απαιτεί συνεχή τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να λειτουργήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή