Μανώλης Γραφάκος: «Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων των τροφών»

Μανώλης Γραφάκος: «Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων των τροφών»

«Tα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, επομένως η πρόληψη που θα οδηγήσει στη μείωσή τους, είναι εξόχως σημαντική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος στη συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου. που έγινε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ., την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος και Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε»- η οποία ενέχει και ρόλο συντονιστή-, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης. Σήμερα αισίως αριθμεί 73 μέλη, ωστόσο συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

H σημασία της πρόληψης

κ. Γραφάκος, στην αρχική του τοποθέτηση, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στην ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων τη σημασία της πρόληψης, καθώς, όπως δήλωσε, «τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, επομένως η πρόληψη που θα οδηγήσει στη μείωσή τους, είναι εξόχως σημαντική. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε η Δημόσια Πολιτική και Νομοθεσία καθώς και στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά επίπεδα της Σπατάλης Τροφίμων, ενώ το ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, παρουσίασε την Έρευνα και Εκστρατεία ενημέρωσης που διενεργεί η οργάνωση για τη μείωση αυτής στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Κοινωνικό κίνημα μείωσης της σπατάλης φαγητού

Το «Μπορούμε», είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Με όραμα την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη εν τη βάσει της εθελοντικής προσφοράς, σώζει καθημερινά φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Στη συνέχεια της συζήτησης, συην οποία συμμετείχε και η Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων, κα Αναστασία Αρφανάκου, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και μη, οι οποίοι παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων που έχουν υιοθετήσει στο εταιρικό τους πλάνο, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος με το Πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης», τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η IKEA και η start up ‘’No Waste Technologies’’.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή