Ενεργειακή κρίση: Πώς η Ευρώπη και τα κράτη της προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, ένας συνοπτικός οδηγός επιβίωσης

Καθώς η ΕΕ βαδίζει προς την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου, οπότε και θα φανεί αν μπορεί να καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη γηραιά ήπειρο, οι χώρες-μέλη της Ένωσης δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια.

Αντιθέτως, όπως η Ελλάδα με το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των πολιτών από τα διαρκώς αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, έτσι και οι υπόλοιπές χώρες προσπαθούν η καθεμιά με τον τρόπο της να μην αφήσει τους πολίτες της να παγώσουν ή στο σκοτάδι, λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και του κόστους του πετρελαίου.

Με τους ειδικούς να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν η ΕΕ θα καταφέρει να καταλήξει σε σχέδιο για την κρίση, αλλά και τι θα περιλαμβάνει αυτο, παρακάτω μπορεί κανείς να δει τα μέτρα που η κάθε χώρα έχει λαβει για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανάλογα με τις δυνατότητές της, αλλά και τις ιδιομορφίες της. Για πρακτικούς λόγους, η αρχή θα γίνει με τις προτάσεις της Κομισιόν, που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Προτείνει μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας κατά 15%, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και κοινές ενεργειακές αγορές για να μειωθεί το κόστος. Είναι άγνωστο ποιες από τις προτάσεις και πώς θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο.

Βρετανία

Η κυβέρνηση έθεσε ετήσιο πλαφόν 2.500 λιρών στους λογαριασμούς ενέργειας, επιδοτεί με 400 λίρες το μήνα τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο και προσθέτει εφάπαξ επιπλέον μείωση 650 λιρών για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Βουλγαρία

Η κυβέρνηση έθεσε όριο ετήσιας αύξησης στο ρεύμα το 3,4% για τα νοικοκυριά και επιδοτεί τα υγρά καύσιμα με 12 σεντς του δολαρίου ανά λίτρο.

Κροατία

Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ έθεσε πλαφόν στην τιμολόγηση της MWh από 59 ως 88 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση, μέχρι την 1η Μαρτίου 2023.

Τσεχία

Από το 2023 η κυβέρνηση στην Πράγα θα θέσει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, στις 6 κορόνες ανά kWh για το ρεύμα και στις 3 κορόνες για το αέριο.

Δανία

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης έδωσε βοήθημα σε ηλικιωμένους και άλλες κοινωνικές ομάδες, με το πακέτο να ξεπερνά τα τρία δισ. κορόνες και άλλα δύο δισ. για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Φινλανδία

Η κυβέρνηση της Σάνα Μαρίν δεσμεύτηκε να παράσχει ενισχύσεις ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα για να αποφευχθούν καταρρεύσεις εταιρειών.

Γαλλία

Έθεσε πλαφόν ετήσιων αυξήσεων στο ρεύμα 4% και ταυτόχρονα υποχρέωση τη γαλλική ΔΕΗ (EDF) να πουλά φθηνή πυρηνική ενέργεια στους ανταγωνιστές της. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πακέτο 26 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.

Γερμανία

Η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε πακέτο 200 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του αερίου, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και φρένο (επιδότηση) στην τιμολόγηση του ρεύματος.

Ελλάδα

Το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος που καλύπτει από 70% ως και σχεδόν 100% των αυξήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, καθώς και κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υπολογίζεται στα 9 δισ. ευρώ.

Ουγγαρία

Πλαφόν στην τιμή των υγρών καυσίμων στα 480 φιορίνια ανά λίτρο και πλαφόν στο κόστος της ενέργειας στον εθνικό μέσο όρο.

Ιταλία

Πακέτο 14 δισ. ευρώ για ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που προστέθηκε στο πακέτο των 52 δισ. που τρέχει από τον Ιανουάριο του 2022, και περιλαμβάνει ενίσχυση 150 ευρώ για εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ ετησίως, καθώς και μείωση στον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ολλανδία

Πακέτο 23,5 δισ. ευρώ για πλαφόν στους λογαριασμούς της ενέργειας, που προβλέπει ότι το 2023 το κόστος της kWh για το ρεύμα θα διαμορφωθεί στα 0,4 ευρώ και αυτό για το αέριο στα 1,45 ευρώ για καταναλώσεις ως 2.900kWh και  1.200 κυβικά μέτρα, αντίστοιχα.

Νορβηγία

Το Όσλο επιδοτέί τους λογαριασμούς ενέργειας καλύπτοντας ως το 90% των αυξήσεων μέχρι ενός ορίου κατανάλωσης. Το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον ως το Μάρτιο του 2023.

Πολωνία

Πακέτο 30 δισ. ζλότι, που προβλέπει πάγωμα των τιμολογίων ρεύματος για καταναλώσεις ως 2.000 KWh, ενώ μείωση κατά 10% στην κατανάλωση θα επιφέρει και 10% μείωση στους λογαριασμούς. Επίσης, επιδοτεί με ως 6 δισ. ζλότι επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας.

Ρουμανία

Πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά, ως συγκεκριμένη κατανάλωση και αποζημίωση των παρόχων.

Ισπανία

Επιδοτήσεις των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μείωση φόρων στους λογαριασμούς και πακέτο 16 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σουηδία

Πακέτο 6 δισ. κορόνων, για την ενίσχυση νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση.

Καμία δημοσίευση για προβολή