Ενεργειακή κρίση: Σε πολιτική συμφωνία τριών σημείων κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, για τις εξωφρενικές τιμές στο ρεύμα

πανευρωπαϊκή παρέμβαση

Ένα πρώτο θετικό βήμα προς μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως.

Πολιτική συμφωνία

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την τσεχική προεδρία της Ένωσης, οι υπουργοί Ενέργειας των «27» κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για:

  • υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,
  • ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και
  • συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Τώρα πλέον αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν, η οποία, πρέπει να σημειωθεί, έχει απορρίψει την ιδέα θεσμοθέτησης πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από χώρες-μέλη, προεξάρχουσας της Γερμανίας, η οποία και φέρεται να μην επιθυμεί καν να τεθεί η πρόταση προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σκρέκας: «Η Κομισιόν να καταθέσει αποφασιστικές προτάσεις»

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο, ο Έλληνας ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας». «Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη-μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις», σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ , ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Νωρίτερα, υπήρξε άτυπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βελγίου, Πολωνίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Γαλλίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή