O Πούτιν διέβη τον Ρουβίκωνα, υπέγραψε τα πρωτόκολλα προσάρτησης τέσσαρων περιοχών της Ουκρανίας και ζητά… διάλογο με το Κίεβο. Δεν αναγνωρίζει η Αθήνα (Video)

Στην υλοποίηση ενός από τα χειρότερα σενάρια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράφοντας τα πρωτόκολλα προσάρτησης στη Ρωσία, τεσσάρων περιοχών της Ουκρανία, του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Στη διάρκεια της «τελετής» υπογραφής των πρωτοκόλλων -τα οποία δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα- ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ».

Παράλληλα, ο Πούτιν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε ΗΠΑ και ΕΕ, λέγοντας ότι «η Δύση ψάχνει μια νέα ευκαιρία για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια τόσο σπουδαία χώρα και αυτό δεν το υπολογίζουν. Η Δύση θέλει να κάνει τη Ρωσία μια αποκία, αλλά εμεις θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Η ρωσοφοβία της Δύσης είναι ρατσιστική. Είναι σημαντικό για τη Δύση οι χώρες να παραδώσουν την κυριαρχία τους για χάρη των ΗΠΑ».

«Έτοιμοι για συζητήσεις»

Μάλιστα, επιχείρησε να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, λέγοντας ότι «οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας. Οι ΗΠΑ πίστεψαν πως με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα μπορέσουν να φτιάξουν τον κόσμο. Οι ΗΠΑ οδηγούν την Ευρώπη μακριά από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και, κατά συνέπεια, στην αποβιομηχανοποίησή της».

Πάντως, και ενώ προχωρεί σε μια ενέργεια που μοιάζει να κόβει κάθε γέφυρα συνεννόησης με την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε εκ νέου συνομιλίες με το Κίεβο για την κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».

Το ερώτημα για Χερσώνα-Ζαπορίζια

Παράλληλα, η ρωσική προεδρία κοινοποίησε στη Δούμα τις αιτήσεις και το σχέδιο των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζιας και Χερσώνας για την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοινοποίησε στην Κρατική Δούμα τις αιτήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, της περιοχής της Ζαπορίζια και της περιοχής της Χερσώνας να τις δεχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία ως νέα υποκείμενα», ανέφερε ο Βολοντίν καθώς το ρωσικό κοινοβούλιο θα πρέπει να κυρώσει τις αιτήσεις αυτές.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να αποσαφηνισθεί αν η Ρωσία προσαρτά το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή (σύμφωνα με εκτιμήσεις η Ρωσία ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας). «Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνισθεί», δήλωσε ο port parole του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. Αντιθέτως, οι δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ θα προσαρτηθούν στο σύνολό τους, μετά την αναγνώριση από την Μόσχα της κυριαρχίας των αντίστοιχων φιλορωσικών αυτονομιστικών καθεστώτων στο τέλος του Φεβρουαρίου, μόλις πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την πράξη προσάρτησης στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη. H Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει. Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

Μήνυμα Μητσοτάκη

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Twitter, όπου επανέλαβε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

;

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή