Ενίσχυση ρευστότητας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διευκόλυνση  συγχωνεύσεων για να μην μπουν λουκέτα στην αγορά

Η διαδικασία της απόφασης πατούσε πάντα σε δύο άξονες. Την λογική και το συναίσθημα.
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Νέα ένεση ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα σκαριά: Τουλάχιστον 9.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση αναμένεται να λάβουν δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Κύρια πρόκληση των επιχειρήσεων η διατήρηση της ρευστότητας: Σκοπός είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ειδικά του λιανεμπορίου το οποίο  έμεινε κλειστό ένα τρίμηνο  και τώρα κατά την  επανεκκίνηση του οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να ξεστοκάρουν  ώστε να μην διογκωθεί το πρόβλημα  ρευστότητας τους.

Ενίσχυση ρευστότητας μέσω της αύξησης μεγέθους των επιχειρήσεων: Παράλληλα “τρέχουν” οι αιτήσεις για την  επιστρεπτέα 5 μέχρι και σήμερα Τρίτη, ενώ το ΥΠΟΙΚ προετοιμάζεται και  για την επιστρεπτέα 6 την Άνοιξη.  Προ των πυλών βρίσκεται και η ίδρυση μιας νέας νομικής μορφής επιχειρήσεων για τις αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις. Με απλά λόγια το κράτος πρόκειται να θεσπίσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η συγχώνευση των μικρομεσαίων της αγοράς

Φυσικά οι συγχωνεύσεις είναι αποτέλεσα της κρίσης και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ορθοποδήσουν μόνες τους. Έτσι, είναι προτιμότερο να συγχωνευτούν παρά να βάλουν λουκέτο.  Η ανάγκη για συγχώνευση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα προϋπήρχε καθώς η προηγούμενη παγκόσμια κρίση του 2008 επίσης είχε δημιουργήσει  οικονομικά προβλήματα παρόμοια με τα τωρινά.

Τι θα κερδίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις συγχωνεύσεις; Mέσω των συγχωνεύσεων θα αυξήσουν το μέγεθος τους γεγονός που αυτόματα θα τις καταστήσει ανταγωνιστικές συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στην Ε.Ε και επιπλέον θα είναι  ευκολότερη η προσπάθεια εξωστρέφειας τους. Για παράδειγμα οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση ενός μεγάλου super market του εξωτερικού, αν συγχωνευτούν, θα μεγαλώσουν την παραγωγή τους και θα ενισχύσουν τις εξαγωγές τους.

Ενίσχυση μεγέθους = ενίσχυση ρευστότητας: Φυσικά μέσω των συγχωνεύσεων οι επιχειρήσεις θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση  και σε τραπεζική χρηματοδότηση κάτι το οποίο είναι δύσκολο αυτή την περίοδο για εκείνες,  και το έχουμε δει άλλωστε στην πράξη , με τις περισσότερες να στρέφονται σε μέτρα ενίσχυσης που θεσπίζονται από το κράτος και τα οποία παρακάμπτουν τις τράπεζες όπως ακριβώς συμβαίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Καμία δημοσίευση για προβολή