Εντείνονται οι ανησυχίες μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Gazprom στη Γαλλία. Μειώνει τις παραδόσεις αερίου

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε σήμερα την Engie πως μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από αυτήν την Τρίτη, λόγω διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών, γνωστοποίησε η εν λόγω γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Engie είχε ήδη εξασφαλίσει τους απαραίτητους όγκους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς τους πελάτες της και τις δικές της απαιτήσεις και είχε θέσει σε εφαρμογή πολλά μέτρα για να μειώσει σημαντικά τυχόν άμεσες οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έχουν μειωθεί σημαντικά οι παραδόσεις 

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι παραδόσεις για την Engie από την Gazprom έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, με την πρόσφατη μηνιαία παροχή 1,5 TWh, η οποία συγκρίνεται με τις συνολικές ετήσιες προμήθειες της Engie στην Ευρώπη που ξεπερνούν τα 400 TWh.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προέτρεψε τη Δευτέρα τις εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι τον επόμενο μήνα, προειδοποιώντας ότι θα χτυπηθούν πρώτες εάν ποτέ δεν αφεθεί στη Γαλλία άλλη επιλογή από το να μεριμνήσει η παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από ορισμένους γείτονες από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της κατανάλωσης αερίου της. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια από τη Ρωσία παραμένουν.

Η Engie επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την αλγερινή Sonatrach για την αύξηση των εισαγωγών από τη βορειοαφρικανική χώρα, έναν σημαντικό εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δραματική προειδοποίηση από τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης 

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, την προηγούμενη Πέμπτη η πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Γαλλία για τον χειμώνα είχε ξεπεράσει το όριο του 90%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Aggregated gas Storage Inventory (AGSI) και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο του 100% ως τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν επιβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo ότι ο στόχος θα επιτευχθεί «ως το τέλος του καλοκαιριού», αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Γαλλία θα έχει «αρκετό αέριο για να περάσει τον χειμώνα, αν οι Ρώσοι το κόψουν ή αν καταναλώνουμε πολύ».

Καμία δημοσίευση για προβολή