Εως και 50% μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη ζημιά από την πανδημία

Αυτές είναι εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσετε στην εφορία έως την Παρασκευή

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της νομοθετικής διάταξης, με την οποία θα καθορίζονται οι συντελεστές της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει και το επικρατέστερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι η ύπαρξη συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου «a la carte» με το ύψος του να εξαρτάται από το πόσο μειωμένα θα είναι τα έσοδα της κάθε επιχείρησης μέσα στο 2020 και ειδικά από την περίοδο της πανδημίας μέχρι και το τέλος Ιουλίου ή το τέλος Αυγούστου.

Οι τελικές συντελεστές δεν έχουν «κλειδώσει», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες                  ( Καθημερινή της Κυριακής),  εξετάζεται το σενάριο  μείωσης της προκαταβολής ακόμη και κάτω από το 50% (ακόμη και στο 20-30%) για τις επιχειρήσεις που θα τεκμαίρεται ότι έχουν υποστεί καθίζηση εσόδων (και κατά συνέπεια και κερδών).

Η εξατομικευμένη μεταχείριση των επιχειρήσεων ως προς το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της προκαταβολής φόρου –καθώς από αυτήν εξαρτάται τελικώς η φορολογική επιβάρυνση με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι φέτος εν μέσω δραματικής ύφεσης– δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα και συγκεκριμένα :

  • Μειώνει το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία. Οσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, τόσο λιγότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι κερδοφόρες εταιρείες του 2019 κατά το διάστημα Ιουλίου 2020-Φεβρουαρίου 2021 (σ.σ. ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα καταβληθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις)
  • Μεταφέρει «δημοσιονομικό χώρο» από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 (σ.σ. ο οποίος θα είναι ούτως ή άλλως άκρως ελλειμματικός με το πρωτογενές έλλειμμα να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3%) στον προϋπολογισμό του 2021. Χωρίς μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής για τις πληγείσες εταιρείες, όχι μόνο θα καλούνταν να πληρώσουν λιγότερα μέσα στο 2021 αλλά πολλές χιλιάδες εξ αυτών θα δικαιούνταν ακόμη και επιστροφής φόρου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αντίστοιχη «λογική» αναμένεται να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών και για τη φετινή έκτακτη περίσταση. Με τη διαφορά ότι οι επιχειρήσεις που θα έχουν δικαίωμα μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου δεν θα κάνουν αίτηση στις ΔΟΥ αλλά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τύπου my business support.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη συλλέγει τα στοιχεία για τη μηνιαία πορεία των εσόδων μέσω της πλατφόρμας «τα έσοδά μου», ενώ μέχρι και την Παρασκευή, στοιχεία μηνιαίας πορείας των εσόδων από τις αρχές του 2020 είχαν δώσει πάνω από 150.000 επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα (προς το παρόν η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουλίου) θα αποκαλυφθούν οι νέοι συντελεστές υπολογισμού της προκαταβολής φόρου οι οποίοι θα εξαρτώνται από το ποσοστό μείωσης των εσόδων. Δηλαδή, σχεδιάζεται να μην υπάρχει ένας κοινός συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου όπως συμβαίνει σήμερα αλλά διαφορετικοί.

Καμία δημοσίευση για προβολή