Επιχειρηματικές ευκαιρίες στη… Σελήνη και στον Άρη αναζητά η Βουλγαρία – Θέλει συνεργασία με τη NASA

Νωρίτερα σήμερα, οι Βούλγαροι υπουργοί Οικονομίας και των Οικονομικών, συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για Αμερικανικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία, με εκπροσώπους κορυφαίων Αμερικανικών εταιριών Tesla, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V.

Η Κίνα, με τη βοήθεια της Ρωσίας, θέλει να κατασκευάσει μια βάση στη Σελήνη

Στον φυσικό μας δορυφόρο Σελήνη και στον πλανήτη Άρη, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, έχοντας καταφέρει να επιλύσει τα περισσότερα επείγοντα Γήινα ζητήματα που ταλανίζουν τη γειτονική Βαλκανική χώρα. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Ασέν Βασίλεφ, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA), όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της λαμπρής, αυτής, διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον, στον οποίο και απηύθυνε πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης να επισκεφθεί τη Βουλγαρία. Μάλιστα, ο κ.Νέλσον επιβεβαίωσε, ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βουλγαρία τον ερχόμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών.

Τί μπορεί να θέλει η Βουλγαρία από την NASA, όμως; Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλγαρικού υπουργείου, στη συνάντησή τους οι κ.κ. Βασίλεφ και Νέλσον “συζήτησαν τις ευκαιρίες για εμβάθυνση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και NASA”. Όπως είπε ο ο κ.Βασίλεφ, “Η Βουλγαρία έχει εταιρίες, τεχνολογίες και παράδοση στο διάστημα που μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες”.

Ο ίδιος υπενθύμισε, ότι τον Νοέμβριο του 2023 η Βουλγαρία εντάχθηκε στη συμφωνία Artemis, ένα πρόγραμμα της NASA στο οποίο συμμετέχουν 34 κυβερνήσεις, που εργάζονται για την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και την επέκταση της εξερεύνησης του διαστήματος στον Άρη και σε άλλα διαστημικά αντικείμενα.

Ο κ.Νέλσον δήλωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί τη Σόφια το φθινόπωρο. Ηγείται της NASA από τον Μάιο του 2021. Στη μακρά σταδιοδρομία του ως βουλευτής και γερουσιαστής, συνέταξε μια σειρά νόμων που σχετίζονται με την επιστήμη και το διάστημα. Θεωρείται ένας από τους διαμορφωτές του εθνικού διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και υποστηρικτής των προγραμμάτων εκπαίδευσης στην υψηλή τεχνολογία. Το 1986 εκπαιδεύτηκε και πέταξε με το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ.Βασίλεφ και ο συνάδελφός του Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόγκνταν Μπογκντάνοφ, συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για Αμερικανικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία με εκπροσώπους κορυφαίων Αμερικανικών εταιριών Tesla, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V.

Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν επίσης στον εορτασμό των 40 χρόνων του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οι Αμερικανικές επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ενέργειας, της καινοτομίας, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ιατρικών προϊόντων και στη στρατιωτική βιομηχανία της Βουλγαρίας.

“Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες στη Βουλγαρία εάν αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά εάν χρειάζεστε φθηνό εργατικό δυναμικό, καλύτερα να μείνετε στη χώρα σας”, είπε ο κ.Βασίλεφ στους εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών. Επισήμανε τα επενδυτικά πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας, τονίζοντας, ότι για πρώτη φορά η σημερινή κυβέρνηση άρχισε να στηρίζει Βούλγαρους και ξένους επενδυτές για κεφαλαιουχικά έργα με τη μέγιστη κρατική ενίσχυση που επιτρέπεται από την Ε.Ε..

Καμία δημοσίευση για προβολή