Συνέντευξη Πούτιν: “Αδύνατον εξ ορισμού” να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας

"Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης... Αν το κατανοούν πράγματι, πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού."

“Η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία είναι αδύνατη”, υποστήριξε με περισσή αυτοπεποίθηση ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του συνέντευξη προς Δυτικό ακροατήριο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.

Μιλώντας στον Αμερικάνο Τάκερ Κάρλσον στη Μόσχα, έναν συντηρητικό – φίλα προσκείμενο στον Ντόναλντ Τραμπ – δημοσιογράφο, ο κ.Πούτιν εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για τη νίκη και τη δικαίωση της Ρωσίας στα μέτωπα της Ουκρανίας. Στη συνέντευξη, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, ο κ.Πούτιν απέκλεισε την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Πολωνία ή στη Λετονία, χώρες στις οποίες η Μόσχα “δεν έχει συμφέροντα”.

Βεβαίως, το NATO δεν αναμένεται να αλλάξει τη στρατηγική της αμυντικής προστασίας των χωρών-μελών του στην Ανατολική Ευρώπη στη βάση μιας λεκτικής διαβεβαίωσης του ηγέτη που διέταξε εισβολή στην Ουκρανία.

“Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για (την ανάγκη κατά Δυτικούς αξιωματούχους) να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος στον άλλοτε αστέρα του Fox News, στη συνέντευξη που του παραχώρησε σε ευρύχωρη αίθουσα. “Όμως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης”, πρόσθεσε ο κ.Πούτιν. Αν το κατανοούν πράγματι, “πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού”, συνέχισε. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, που εκφράστηκε στη μητρική του γλώσσα, μεταφράζονταν από διερμηνέα στα Αγγλικά.

Ο κ.Πούτιν είπε ακόμη πως θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Αμερικάνου δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν έναν χρόνο. “Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία” (για τον κ.Γκέρσκοβιτς), είπε. “Δεν υπάρχουν ταμπού για τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών”, πρόσθεσε. Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε για άλλους δυο μήνες την προφυλάκιση του Αμερικάνου δημοσιογράφου. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, ότι ο ρεπόρτερ “συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει κρυφά εμπιστευτικές πληροφορίες”.

Όπως άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί, η Μόσχα σε αντάλλαγμα επιδιώκει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, Ρώσου φυλακισμένου στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για τον φόνο Τσετσένου αντιφρονούντα στο Βερολίνο, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σ’ αυτόν. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αμοιβαίες απελευθερώσεις κρατουμένων στο πρόσφατο παρελθόν, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανταλλάχθηκαν η Μπρίτνι Γκράινερ, αστέρας του παγκόσμιου μπάσκετ που φυλακίστηκε για κατοχή μαριχουάνας, έναντι του διαβόητου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ.

“Δεν τίθεται ζήτημα” εισβολής σε Πολωνία και Λετονία

“Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε Ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;” τον ρώτησε ο κ.Κάρλσον, που θεωρείται πως απηχεί απόψεις του Αμερικάνου τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

“Μόνο σε μια περίπτωση… αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία”, απήντησε ο κ.Πούτιν. “Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον… Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα”, συμπλήρωσε, θα ήταν “παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο”. Υποστήριξε πως Δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο Ρωσικής εισβολής, την “κατά φαντασία Ρωσική απειλή”, προκειμένου να “εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους”.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες προβλέπεται πως θα αναμετρηθούν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δεν επηρεάζει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

“Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης, για την προσωπικότητα κάποιου ηγέτη”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο κ.Τραμπ και ο κ.Πούτιν έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με κολακευτικό τρόπο ο ένας στον άλλο. Ο κ.Τραμπ καυχιέται, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, πως αν επιστρέψει στην εξουσία μπορεί να επιλύσει τη σύρραξη στην Ουκρανία σε 24 ώρες.

Ο κ.Μπάιντεν χαρακτηρίζει το Ρώσο ομόλογό του, εγκληματία πολέμου και εκφράζει ακατάπαυστα την αταλάντευτη υποστήριξή του στο Κίεβο. Ο Τάκερ Κάρλσον ανήγγειλε πομπωδώς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη μετάδοση της συνέντευξης που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, η οποία προβλήθηκε μέσω της κοινωνικής πλατφόρμας X (πρώην Twitter). Η επίσκεψή του στη Μόσχα έτυχε ευρείας κάλυψης σε ρωσικά ΜΜΕ, που δημοσίευσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον παρουσιαστή στο αεροδρόμιο ή στο περίφημο θέατρο Μπαλσόι.

Καμία δημοσίευση για προβολή