Επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ: Η ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Την ευελιξία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά τη πανδημία του κορoναϊού, συζήτησαν τον προηγούμενο μήνα οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα αποφάσισε τον Ιούλιο να διατηρήσει αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της, δίνοντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως είναι ακόμη πιθανό να εξαντλήσει όλα τα εγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Τα μέλη της ΕΚΤ δεν φαίνονται επρόθυμα για άλλη μία αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων των 1,35 τρισ. ευρώ (ΡΕΡΡ).

“Επίσης, η ευελιξία του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (ΡΕΡΡ) υποδηλώνει πως το ποσό που έχει διατεθεί θα πρέπει να θεωρηθεί ως ανώτατο όριο όχι ως στόχος”, αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Ιουλίου.

Τα πρακτικά δηλώνουν ακόμη ότι αυτό ήταν άποψη της μειοψηφίας, καθώς τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξαν μια πιο φιλελεύθερη ερμηνεία της ευελιξίας, δεδομένης της πρωτοφανούς αβεβαιότητας.

“Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η τρέχουσα εικόνα ήταν πως το ποσό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή