Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον – Τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα των επαφών του

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Μπλίνκεν είναι μεταξύ άλλων ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αφρική, οι εξελίξεις στον Καύκασο και άλλα ζητήματα (και Ελληνικού) ενδιαφέροντος.

Την Ουάσινγκτον επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας. Σε ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται, ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Η συνάντηση Φιντάν-Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή. Ένα από τα φλέγοντα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών είναι και η διαδικασία προμήθειας από την Τουρκία 40 νέων F-16 Block-70 και εκσυγχρονισμού 79 υφιστάμενων F-16 του Τουρκικού στόλου μαχητικών αεροσκαφών, καθώς αυτή εισέρχεται στη φάση των διαπραγματέυσεων, μετά την αποστολή από την Αμερικανική πλευρά των σχεδίων των Επιστολών Προσφοράς και Αποδοχής. Η Τουρκία επιθυμεί μέρος της παραγωγής και εκσυγχρονισμού να γίνει από την εγχώρια βιομηχανία της.

Οι Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις εισήλθαν σε φάση εξομάλυνσης μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), με αντάλλαγμα την άρση των εμποδίων από την Αμερικανική πλευρά στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών. H Άγκυρα συμβιβάστηκε με την αγορά των F-16 όταν αποβλήθηκε από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού 5ης γενιάς F-35, μετά την αγορά από τη Ρωσία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η Τουρκική πλευρά θέτει επίσης μετ’ επιτάσεως το θέμα της Αμερικανικής πολιτικής έναντι των Κουρδικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και παρακλάδι της αυτονομιστικής Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε κρίσιμο σημείο όταν οι Αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Βορειο-Ανατολική Συρία, συνδράμοντας τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που ελέγχονται από του Κούρδους, κατέρριψαν Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών είναι και ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αφρική, οι εξελίξεις στον Καύκασο και άλλα ζητήματα (και Ελληνικού) ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι της επίσκεψης Φιντάν στην Ουάσινγκτον προηγήθηκε το ταξίδι στις ΗΠΑ του αρχηγού της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της CIA, Γούιλιαμ Μπέρνς και άλλους Αμερικάνους αξιωματούχους.

Η τελευταία κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ Φιντάν και Μπλίνκεν έγινε τον περασμένο μήνα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν προγραμματίζεται επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, ο κ.Φιντάν απήντησε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απασχολημένος αυτό το διάστημα με τις τοπικές εκλογές και ακολουθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας επίσκεψης στον ενδιάμεσο χρόνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή