Επιστολική ψήφος: Τροπολογία θεσμοθέτησής της και για τις εθνικές εκλογές κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως

Κεραμέως: Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές

Την ώρα που τέσσερα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη) έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, προχώρησε σε κίνηση θεσμοθέτησής της και για τις εθνικές εκλογές (προς το παρόν, επιτρέπεται μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα).

Μιλώντας στη Βουλή, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο καταθέτει τροπολογία που θα διευρύνει τη χρήση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα» και μίλησε «για ακόμα ένα βήμα ενίσχυσης, την καθιέρωση και της επιστολικής για όσους ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές». Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός κατέθεσε τροπολογία η οποία χρειάζεται 200 ψήφους για να περάσει, καθώς αλλάζει τον εκλογικό νόμο.

Γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή. Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές. Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα», τόνισε η κα Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι από τις τοποθετήσεις των κομμάτων φαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα υποστηριχθεί από τουλάχιστον 230 βουλευτές, με τη Ν. Κεραμέως να διερωτάται: «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές;» είπε. Προς το παρόν και χωρίς να είναι γνωστό τι θα κάνει η αντιπολίτευση μετά τη νέα εξέλιξη, το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αφορά την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδα αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου απαιτεί απλή πλειοψηφία καθώς καθορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.

Ενστάσεις

Νωρίτερα, αποκλειστικά για την επιστολική ψήφο, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «ένα επικίνδυνο μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας», η Ελληνική Λύση προέβαλε «ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου γιατί καταργείται η ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων του εξωτερικού, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και αρχή της μυστικότητας», η Νέα Αριστερά υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται» και η Νίκη σημείωσε ότι «στην Ελλάδα οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών».

Καμία δημοσίευση για προβολή