Έπρεπε να πεθάνουν 22 άνθρωποι για να αποφασίσουμε να “στειρώσουμε” τα κουνούπια

Και ενώ το καλοκαίρι πλέον είναι παρελθόν, στην Ελλάδα τώρα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια πρωτοποριακή μέθοδο στείρωσης, σε ειδικά μηχανήματα, των αρσενικών κουνουπιών με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας (Sterile Insect Technique-SIT) και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα είναι απλό τα στείρα πλέον αρσενικά κουνούπια ζευγαρώνουν μεν με τα θηλυκά αλλά δεν τα γονιμοποιούν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους σταδιακά να μειωθεί.

Το θέμα είναι ότι αυτό γίνεται όταν σε τουλάχιστον 58 δήμους, έναντι 10 πέρυσι, έχει καταγραφεί η εμφάνιση μολυσμένων από τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 189 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 22 ήταν θανατηφόρα.

Το πρόγραμμα, έχει δοκιμασθεί σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Εντομολογίας και Εφαρμοσμένης Ζωολογίας), με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Developing Genetic Control Programs on Aedes Invasive Mosquitoes in the European Region» γίνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Τεχνικής Συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε η ΕΕΑΕ.

Ερευνητικές ομάδες της χώρας μας έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοια προγράμματα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση άλλων εντόμων.

Καμία δημοσίευση για προβολή