Έρευνα Yale: O κορονοϊός προτιμά τους άνδρες

Man at the hall. Person in a grey sweater. Coronavirus theme. Guy in a mask.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Yale και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αναφέρει ότι ο Κορονοϊός έχει προτίμηση στους άνδρες. Παράλληλα, οι επιστήμονες που υπογράφουν τη νέα έρευνα εντοπίζουν και εξηγούν τους λόγους αυτής της προτίμησης έναντι των γυναικών.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Η ηλικία και το φύλο ήδη από τους πρώτους μήνες που ο Κορονοϊός μπήκε στη ζωή μας, ήταν εμφανές ότι παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εστίασαν στο πρότυπο της γονιδιακής έκφρασης που ελέγχει τις φυσικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, στην περίπτωση των ανδρών, η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού φθίνει σε μεγάλο βαθμό έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό συμβαίνει,  ειδικά όταν οι άνδρες είναι στην ηλικία των 62 και 64 ετών. Αντίστοιχα στις γυναίκες η ανοσολογική απόκριση αρχίζει να φθίνει μετά τα 68 χρόνια. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι άνδρες φαίνεται να έχουν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν μετά από σοβαρή νόσηση από Κορονοϊό, σε σχέση με τις γυναίκες.

Το κλειδί είναι το χρωμόσωμα Χ

Κλειδί στην απάντηση σύμφωνα με τους επιστήμονες του Yale, είναι το χρωμόσωμα Χ. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ οι άνδρες ένα. Τα χρωμοσώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αφού διαθέτουν γονίδια που ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των γυναικών είναι ότι το ένα από τα δύο χρωμοσώματα Χ παραμένει ανενεργό μέχρι τη στιγμή που θα προκύψει συναγερμός στον οργανισμό. Εκεί, συνεργάζεται με γονίδια και από το άλλο χρωμόσωμα Χ προκειμένου να εντοπίσουν τους παθογόνους εισβολείς στον οργανισμό.

Και οι ορμόνες παίζουν ρόλο

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και οι ορμόνες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου από Κορονοϊό. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην καταστολή του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), που αποτελεί υποδοχέα στην επιφάνεια πολλών κυττάρων που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ανδρογόνα αντιθέτως, ενισχύουν την ικανότητα του ιού να εισβάλλει στα κύτταρα, γι’ αυτό και ασθενείς που υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη εμφανίζονται να είναι λιγότερο ευαίσθητη στην λοίμωξη.

 

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο healthmag.gr

Καμία δημοσίευση για προβολή