Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι φόβοι για εκτόξευση της τιμής του στα 150 δολάρια/βαρέλι

Όταν το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν από λίγες ημέρες, η στρατιωτική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ήταν η άμεση αφορμή.

Διαψεύδονται οι φόβοι για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στις 30 Οκτωβρίου ότι αναμένει οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο και ότι στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα 150 δολάρια.

Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή, τα σενάρια φαίνονται να διαψεύδονται με τις τιμές του πετρελαίου κινούνται πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τα σενάρια για την πορεία των τιμών του πετρελαίου ήταν τα εξής τρία:

  • Το σενάριο «μικρής αναταραχής», που αντιστοιχεί σε μείωση στην παραγωγή πετρελαίου που παρατηρήθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη κατά 500.000 έως 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε εύρος 93 δολαρίων έως 102 δολαρίων το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Το σενάριο «μέτριας αναταραχής» –που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στον πόλεμο του Ιράκ το 2003– θα οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου κατά 3 εκατ. έως 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας τις τιμές μεταξύ 109 και 121 δολαρίων ανά βαρέλι.
  • Το σενάριο «μεγάλης αναταραχής» της Παγκόσμιας Τράπεζας θυμίζει τον αντίκτυπο του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου το 1973, μειώνοντας την παγκόσμια παροχή πετρελαίου κατά 6 εκατ. έως 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, οδηγώντας τις τιμές πλησίον των 150 δολαρίων.

Υποχώρηση των τιμών

Πάντως, σήμερα Πέμπτη (23/11), το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ υποχώρησε κατά 1,06% στα 81 δολάρια το βαρέλι μετά από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση την Τετάρτη που είδε τις τιμές να αυξομειώνονται κατά περισσότερο από 4 δολάρια, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται κοντά στα 76 δολάρια με πτώση 0,93%.

Σημειώνεται πως υπουργική σύνοδος των χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στη Βιέννη, αναπρογραμματίστηκε για τις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, μια αναβολή που προκάλεσε πτώση των τιμών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Οι 13 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και οι δέκα εταίροι τους με επικεφαλής τη Ρωσία αναμένεται να αποφασίσουν τον προσεχή στόχο τους για την παραγωγή απέναντι στις τιμές του αργού που βρίσκονται σε πτώση.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε τη συνεδρίαση για το τέλος του μήνα, καθώς προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις για τα αφρικανικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας.

Τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα εθνικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 8,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα – η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση και πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις – στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Τα αποθέματα στο βασικό κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα επεκτάθηκαν επίσης, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το αργό έχει επηρεαστεί τις τελευταίες εβδομάδες από τις ενδείξεις ότι η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ επεκτείνεται, προκαλώντας εικασίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του θα αποφασίσουν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής ή ενδεχομένως να τις εμβαθύνουν. Εν μέσω ενδείξεων για άφθονες προμήθειες, η Ευρώπη παλεύει με την υπερπληθώρα λόγω του συνδυασμού της υποτονικής ζήτησης και της εισροής αμερικανικών φορτίων.

Η καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ «αυξάνει το δράμα, πιθανώς όχι το αποτέλεσμα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citigroup Inc. μεταξύ των οποίων και ο Eric Lee. Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αναμένεται να μετακυλίσει μια εθελοντική περικοπή 1 εκατ. βαρελιών στο 2024, ενώ άλλα μέλη δεσμεύονται σε γενικές γραμμές στις υφιστάμενες ποσοστώσεις μέχρι το επόμενο έτος.

Καμία δημοσίευση για προβολή