Ερντογάν σε ρόλο… γεφυροποιού: Προέτρεψε τον Πούτιν να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου

Ερντογάν Αφγανιστάν

Το ρόλο του… ενδιάμεσου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται ότι επιδιώκει να αποκτήσει η Τουρκία.

Ζητά… κοινή λογική

Έτσι, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο.

Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν επίσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη διαπραγματευτές από τη Μόσχα και το Κίεβο. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι θετικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες αναπτέρωσαν τις ελπίδες για την ειρήνη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Να… φέρει κοντά Πούτιν και Ζελένσκι

«Ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις δυο πλευρές να ενεργήσουν με βάση την κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο, σημείωσε ότι ήθελε ως επιστέγασμα να φέρει κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι οι ομόλογοί του από τη Ρωσία και την Ουκρανία, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντιμιτρό Κουλέμπα, ενδέχεται να συναντηθούν ξανά. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», είπε ο Τσαβούσογλου, αν και τόνισε ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία».

«Ειλικρινής μεσολαβητής»

Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής». «Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι απέφεραν «τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. «Οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, εξήγησε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο.

Καμία δημοσίευση για προβολή