ΕΣΕΠ στα μέτρα της Τουρκίας – Μικρές προσδοκίες, προεξοφλημένοι οι παράλληλοι μονόλογοι των κομμάτων

Της Αγγελικής Σπανού

Η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία φέρνει ένταση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Τίποτα δεν δείχνει ότι τα κόμματα θα καταφέρουν να συνεννοηθούν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγεια. Συνοπτικά, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

  • Η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διχαστικές δηλώσεις και μικρομματική αντιμετώπιση της εξωτερικής πολιτικής. Επομένως, προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξει συναινετική στάση και εποικοδομητικός διάλογος.
  • O ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για επικίνδυνους χειρισμούς και της ζητά να προωθήσει την ιδέα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει σχέδιο σε αντίθεση, όπως ισχυρίζονται, με ό,τι συνέβαινε επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.
  • Το ΚΙΝΑΛ ζητά σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται όσο ανεύθυνα συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μακεδονικό. Δηλαδή, η Φ. Γεννηματά κρατά ίσες αποστάσεις και αποφεύγει να πλησιάσει την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προσχηματικό ΕΣΕΠ παράλληλων μονολόγων

Αυτή η εικόνα προοιωνίζεται ένα προσχηματικό ΕΣΕΠ παράλληλων μονολόγων, όπου η έμφαση θα δοθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Θέμα ανακίνησης της δυνατότητας προσφυγής στην Χάγη δεν τίθεται αυτή τη στιγμή. Στο υπουργείο Εξωτερικών το θεωρούν άκαιρο, στην Κουμουνδούρου επίσης. Κάποια άλλη διπλωματική πρωτοβουλία δεν κυοφορείται και επομένως η συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί:

  • Στη σύνταξη του κειμένου που θα αποσταλεί στα Ηνωμένα Εθνη προς απάντηση του κειμένου Σινιρίογλου για τις συντεταγμένες πέραν του 28ου μεσημβρινού.
  • Στην απάντηση προς τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία.
  • Στην αξιολόγηση των εξελίξεων στην ΕΕ και τις ΗΠΑ (πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, αντιδράσεις για το ασφαλιστικό στη Γαλλία και σκληρή στάση Μακρόν στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, εσωστρέφεια στις ΗΠΑ μετά την παραπομπή Τραμπ και ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.
  • Στις εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα: Μέχρι πού μπορεί να τραβήξει το σκοινί η Αγκυρα; Μπορεί άραγε να στείλει ερευνητικό σκάφος νότια της Κρήτης; Και τι πρέπει να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Συμπερασματικά: Από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ δεν πρόκειται να προκύψει εικόνα εθνικής συνεννόησης. Θα γίνει ένας διάλογος και θα δοθούν υποσχέσεις για τη συνέχισή του. Αν ο διάλογος είναι κάπως δημιουργικός, θα πρόκειται για το καλό σενάριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή