ΕTΕπ: Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Καλβίνιο, κερδίζει την κούρσα διαδοχής

Σαφές προβάδισμα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει αποκτήσει η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει το POLITICO, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βινσεντ Βαν Πέτεγκεμ αναμένεται να στείλει εντός των ημερών επιστολή με την οποία θα ζητά απο τους ομολόγους του στην ΕΕ , να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Ισπανίδας υπουργού.

Η Νάντια Καλβίνιο είναι υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας από το 2018 και πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διετέλεσε γενικός διευθυντής του τμήματος προϋπολογισμού της Ενωσης (ΕΕ). Έχει κάνει γνωστές τις φιλοδοξίες της για κορυφαία θέση και στο παρελθόν, κάνοντας μια ανεπιτυχή προσπάθεια το 2020 ώς υποψήφια για την προεδρία του Eurogroup, του οργάνου που εκπροσωπεί τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ.

Οι πέντε υποψήφιοι και ο γαλλικός εκνευρισμός

Η διαδικασία για την επιλογή, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να ψηφίσουν για το αν θα υποστηρίξουν την Καλβίνιο θα γίνει σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη Παρασκευή.

Μπροστά στην «κούρσα» διαδοχής , μαζί με την Ισπανίδα υπουργό, είναι και η Δανή Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρετ Βεστάγκερ και ακολουθούν ο Ιταλός πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντανιέλε Φράνκο και οι δύο νυν αντιπρόεδροι της ΕΤΕπ, η Πολωνή Τερέζα Τσερβίνσκα και ο Σουηδός Τόμας Εστρος.

Ο κύριος αντίπαλος της Ν.Καλβίνο για τη θέση ήταν η Δανή Μαργκρετ Βεστάγκερ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε άδεια από τη θέση της για να επικεντρωθεί στην υποψηφιότητά της.

Προέρχεται από την ίδια φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe με τον Μακρόν, αλλά αποτέλεσε πηγή εκνευρισμού για τη γαλλική κυβέρνηση αφού μπλόκαρε τη σιδηροδρομική μεγα-συγχώνευση μεταξύ της γαλλικής Alstom και της γερμανικής Siemens.

Στα «αρνητικά» που της προσάπτουν είναι και η απόφασή της να προτείνει την Αμερικανίδα οικονομολόγο Φιόνα Σκοτ-Μόρτον για κορυφαία θέση στην ΕΕ αντί για ευρωπαία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της Ν.Καλβίνιο κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίων Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών στην Ισπανία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Γαλλία δεν είχε υποστηρίξει δημοσίως κανέναν υποψήφιο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι η απόφαση εξαρτιόταν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα έδινε το πράσινο φως.

Η ειδική πλειοψηφία

Η ανάδειξη του επικεφαλής της ΕΤΕπ απαιτεί αφενός την υποστήριξη του 68% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕπ και αφετέρου τη θετική ψήφο 18 χώρων, αν και ρεαλιστικά η απόφαση εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Γαλλία και τη Γερμανία καθώς είναι , μαζι με την Ιταλία , απο τους μετόχους με το υψηλότερο ποσοστό.

Το μερίδιο του κάθε κράτους – μέλους στο κεφάλαιο της τράπεζας σχετίζεται με την οικονομική βαρύτητα του κάθε κράτους στην ΕΕ (σύμφωνα με το ΑΕΠ ) κατά τη στιγμή της προσχώρησής του.

Πριν την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, οι μεγαλομέτοχοι της ΕΤΕπ ήταν τέσσερις με ποσοστό 16,111% για το καθένα απο αυτα τα κράτη-μέλη. Ακολουθούν η Ισπανία που διατηρεί το 9,666% , το Βέλγιο και η Ολλανδία που έχουν απο 4, 466%. Τέσσερα Κ-Μ συμμετέχουν με ποσοστό απο 2 έως 3% και συγκεκριμένα η Σουηδια ( 2,963%), η Δανία ( 2,261%), η Αυστρία ( 2,217%) και η Πολωνία ( 2,061%).

Αμέσως μετά είναι η Φινλανδία με 1,274% και η Ελλάδα με 1,211% . Οι υπόλοιπες 15 χώρες συμμετέχουν με μικρότερα ποσοστά απο το 0,781% της Πορτογαλίας έως το 0,042% της Μάλτας.

Η ΕΤΕπ η οποία ιδρύθηκε από τις χώρες μέλη της ΕΕ (τότε ΕΟΚ) το 1958, χορηγεί δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την Ευρώπη. Ο ρόλος της έχει αναβαθμιστεί επειδή αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετα το τελος του πολέμου αλλά και στη χρηματοδότηση των έργων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Καμία δημοσίευση για προβολή