EUROBANK: Διανομή μερίσματος στη χρήση του 2022, αύξηση κερδών ανά μετοχή κατά 13% το χρόνο και διατηρήσιμη απόδοση κεφαλαίων 10% το έτος στους στρατηγικούς στόχους 2022-24

Καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο παρουσίασε η Eurobank

«Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για τη Eurobank. Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τo σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, γίναμε η πρώτη συστημική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPEs στο 6,8%, κάτι που αποτελεί σημείο καμπής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από 10 και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης», επισημαίνει ο CEO του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας.

«Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Καραβίας, συνεχίσαμε να επιτυγχάνουμε θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Η αύξηση του κύκλου εργασιών μας, η οποία περιλαμβάνει νέες εκταμιεύσεις δανείων 7,8 δισ. ευρώ και αύξηση καταθέσεων κατά 5,9 δισ. ευρώ έναντι του 2020, οδήγησε τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υψηλότερα κατά 4% το 2021. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής κερδοφορίας και κεφαλαιακά θετικών συναλλαγών, η κεφαλαιακή μας βάση ενισχύθηκε περαιτέρω στο 16,8%.

Τα αποτελέσματα του 2021 ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας.

Ειδικότερα, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €900εκ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €424 εκ. το 2021, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 8,2%.

  • Όλες οι προβλέψεις για την κερδοφορία της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για το 2022 και το τριετές επιχειρησιακό πλάνο στηρίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του έτους, ή αν υπάρξει θα είναι τέτοια και προς το τέλος της χρήσης που δεν θα επηρεάσει τα πλάνα της Τράπεζας, επεσήμανε ο κ. ο Καραβίας, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών.

Οι αναλυτές στάθηκαν, όμως, στις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την άνοδο στις τιμές ενέργειας, τον κίνδυνο αύξησης επιτοκίων και της επιβράδυνσης. Ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η Τράπεζα έχει τρέξει όλα τα σενάρια, τα οποία καταλήγουν στις εξής διαπιστώσεις:

Άμεσες επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση. Η επίπτωση από δάνεια που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πλήρως καλυμμένο από εξασφαλίσεις, μετρητά και ακίνητα. Ένα άλλο κομμάτι των επιπτώσεων συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) από και προς Ρωσία και Ουκρανία, με επίπτωση κάτω των 50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες.

-Έμμεσες επιπτώσεις προέρχονται από τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό, τον τουρισμό και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα επιτόκια.

Ειδικότερα:

Η επίπτωση από τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν αναμένεται μεγάλη, καθώς προβλέπεται αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2022 άνω του 80% του 2019, έναντι 61% το 2021. Οι Ρώσοι τουρίστες είναι σημαντικό κομμάτι αλλά όχι τόσο μεγάλο ως ποσοστό στα έσοδα.

Η επίπτωση στην Κύπρο προέρχεται επίσης, κυρίως, από τον τουρισμό. Εκεί έχει υπολογιστεί η επίπτωση να φτάσει μέχρι το 10% των κερδών της κυπριακής θυγατρικής, δηλαδή γύρω στα 4-7 εκατ. ευρώ.

-Από τα επιτόκια της διατραπεζικής και ειδικότερα από το euribor, η ανάλυση της Eurobank δείχνει ότι αν κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ. Αν κινηθεί έως το 0,5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0,5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

-Από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, υιοθέτησε τις προβλέψεις του υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις οποίες κάθε αύξηση 10% στις τιμές ενέργειας (ήδη έχουν αυξηθεί 100% τις τελευταίες ημέρες) πριμοδοτεί τον πληθωρισμό κατά 0,2 της μονάδας και ροκανίζει την ανάπτυξη (κυρίως μέσω του εμπορικού ισοζυγίου) κατά 0,3 της μονάδας.

Κατά την παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των αποτελεσμάτων του 2021, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στους στόχους για το 2022 και την επόμενη τριετία, οι οποίοι περιλαμβάνουν σχεδιασμό για πληρωμής μερίσματος από το 2023, κεφαλαιακή ενίσχυση κυρίως μέσω της μείωσης του κινδύνου από τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και της αποτελεσματικότητας, την αύξηση της κερδοφορίας ανά μετοχή κατά 13% το έτος, αλλά και τις επενδύσεις στα ακίνητα, την τεχνολογία, το wealth management και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Μάλιστα, οι διεθνείς δραστηριότητες συμβάλλουν με 35% στα κέρδη του ομίλου, τα ακίνητα αποτελούν τον τρίτο πυλώνα εσόδων όπου θα επενδυθούν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη του private banking τον τέταρτο πυλώνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή