Εβδομαδιαία διόρθωση της Wall Street άνω του 2% – Στο στόχαστρο η τεχνολογία

Στο φίνις η Wall Street έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας την Τρίτη

Πτώση σε όλους τους βασικούς δείκτες στη Wall Street για δεύτερη σερί συνεδρίαση, την Παρασκευή. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,56% ή 159 μονάδες, στις 28.133, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,81% στις 3.426 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,27% στις 11.313 μονάδες.

  • Η εβδομαδιαία πτώση της Wall Street είναι άνω του 2%, με “βαρίδι” τον τεχνολογικό κλάδο. Ωστόσο, οι επενδυτές θεωρούν ότι η κίνηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια φυσικολογική διόρθωση της αγοράς μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα και την ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου.

“Βαρίδι” για την αγορά ήταν ο τεχνολογικός κλάδος

“Βαρίδι” για την αγορά ήταν και χθες ο τεχνολογικός κλάδος, που με απώλειες άνω του 1% βίωσε τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εβδομάδα ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε πτώση άνω του 4%, η οποία ωστόσο είναι πολύ μικρή σε σχέση με το “άλμα” κατά 70% περίπου που έχει καταγράψει από τα χαμηλά της αγοράς τον Μάρτιο και το +30% που “γράφει” για το 2020.

Έτσι, ο Dow Jones, παρότι ξεκίνησε την ημέρα με “άλμα” άνω των 200 μονάδων, γρήγορα υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών και γύρισε σε αρνητικό έδαφος και παρότι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης επιχείρησε να ανακάμψει δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, τερμάτισε τη συνεδρίαση μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κλείνοντας τελικά στις 28.133,31 μονάδες με απώλειες 0,56%, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες.

  • Το sell-off ωστόσο που ξεκίνησε από την Πέμπτη ανάγκασε τον δείκτη των blue chips να ολοκληρώσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 1,8%.Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος περιόρισε τις ενδοσυνεδριακά υψηλότερες απώλειές του και έκλεισε τελικά στις 3.426,62 μονάδες, με απώλειες 0,82%. Η σημερινή πτώση διεύρυνε τις εβδομαδιαίες απώλεις του δείκτη στο 2,3%.

Δυσκολότερη ωστόσο ήταν ηχθεσινή συνεδρίαση για τον τεχνολογικό Nasdsaq, που από χθες έχει βρεθεί στο “στόχαστρο” των πωλητών. Ο δείκτης από τα πρώτα λεπτά βρέθηκε στο “κόκκινο”, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά κατάφερε να περιορίσει σε έναν βαθμό τις ενδοσυνεδριακά μεγαλύτερες απώλειές του και να κλείσει μακριά από τα χαμηλά ημέρα. Ο τεχνολογικός δείκτης έφτασε να “χάνει” περισσότερες από 500 μονάδες, ωστόσο τερμάτισε μόλις 145 μονάδες ή 1,27% χαμηλότερα, στις 11.313,13 μονάδες, με τις απώλειές του για την εβδομάδα να φτάνουν στο 3,3%.

Κέρδη και ζημίες

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις 11 έκλεισαν ανοδικά. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των JPMorgan (+2,16%), Golman Sachs (+1,63%) και Boeing (+1,35%). Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι Salesforce (-3,89%), Visa (-2,06%) και Home Depot (-1,81%).

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν επίσης οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών, που από εχθές βρίσκονται στο “στόχαστρο” των πωλητών. Ειδικότερα, πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι μετοχές των Facebook, Amazon και Alphabet, μητρική της Google. Επίσης, απώλειες 1,8% σημείωσε ο τίτλος του Netflix και 1.4% “έχασε” η Microsoft.

Αντίθετα, η Apple μετά τη χθεσινή “βουτιά” κατά 8% και παρότι κατέγραφε βαριές απώλειες και σήμερα, κατάφερε να αντιδράσει και να κλείσει τελικά 0,1% υψηλότερα.

Κέρδη της τάξης του 2,8% σημείωσε την Παρασκευή η μετοχή της Tesla, που εχθές επίσης σημείωσε “βουτιά” άνω του 8%.

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας 

Στο μεταξύ, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοινώθηκε, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 1,37 εκατ. θέσεις εργασίας από 1,763 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν 1,35 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 8,4% από 10,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,04% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και κατά 4,7% σε ετήσια.

«Τα στοιχεία απασχόλησης ήταν καλά», σύμφωνα με τον Jamie Cox της Harris Financial Group. «Ωστόσο τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά».

«Το επόμενο 2% με 3% της ανάκαμψης στην απασχόληση θα είναι πολύ δύσκολο γιατί δεν υπάρχει ακόμα προοπτική πλήρης επανέναρξης της οικονομίας. Τα κεφάλαια που ρίχθηκαν στην αγορά αρχίζουν να εξαντλούνται και το νέο πακέτο στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν φαίνεται να παίρνει έγκριση από το Κογκρέσο σύντομα».

  • Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 3,9% στα 39,77 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.934 δολ./oz.
  • Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 7% και 2,1%, αντίστοιχα.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 0,71%.

Καμία δημοσίευση για προβολή