Ευχάριστη έκπληξη για την ανεργία στις ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις

Τα αποτελέσματα του αριθμού των νέων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας,στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου προκαλούν ευχάριστη έκπληξη.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι αναλυτές είχαν προβλέψει έναν αριθμό ο οποίος θα άγγιζε τις 215.000, από τις 219.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, η μείωση τελικά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με τις αιτήσεις να φτάνουν στις 211.000.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η απασχόληση αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, ενώ οι επιχειρήσεις προσέθεσαν 128.000 θέσεις εργασίας.

Όλα αυτά, αν και η απεργία των εργαζομένων στη General Motors κρατάει «εγκλωβισμένους» 46.000 εργαζόμενους στα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίτσιγκαν και το Κεντάκι.

Η Κεντρική Τράπεζα την ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για τρίτη φορά φέτος για να στηρίξει τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. Οι υπάλληλοι σημείωσαν επίσης μια παύση στον κύκλο χαλάρωσης, ο οποίος άρχισε τον Ιούλιο, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2008. Η Fed Chair Jerome Powell αναγνώρισε κάποια συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης φέτος, τονίζοντας όμως ότι αυτή παραμένει ισχυρή.