«Ευκλείδη, πάλι έξω έπεσες…» – Αναιμική η ανάπτυξη το 2018. Ελεύθερη πτώση των επενδύσεων

 

Με την κυβέρνηση να πέφτει έξω στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη –  για 4η συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – και την προειδοποίηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι θα πορευτούμε «με τα κεφάλια μέσα» για πολλά χρόνια ακόμη, καίγεται ένα ακόμη «success story» της κυβέρνησης στο δρόμο για τις εκλογές.

Μετά το 3ο Μνημόνιο και λίγους μήνες μετά την “έξοδο από τα μνημόνια”, η Ελλάδα φτάνει και πάλι… εκεί που ήταν  πριν το 2015. Τα νοικοκυριά κατάφεραν να ξοδέψουν πέρυσι, όσα ξόδευαν το 2014, ενώ οι φόροι (που συνυπολογίζονται στην αύξηση του ΑΕΠ) αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ ή σχεδόν 15% σε τέσσερα χρόνια!

Σε μια εποχή που η Ευρώπη ανέβαζε ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα της “πρώτης φοράς” έχανε έδαφος στην τριετία 2015-2017. Αλλά και από εκεί που είχε πέσει η οικονομία της χώρας, χρειάστηκε εννέα συνεχή τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να ανακάμψει στα επίπεδα του 2014.

Αυτό επιτρέπει στην Αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά πως η κυβέρνηση «αποδεικνύεται ανίκανη να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας» και πως η χώρα  «είναι παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και της συρρίκνωσης της ρευστότητας»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη το 2018 ήταν τελικά 1,9 – βραδύτερη κατά 0,2% σε σχέση με την κυβερνητική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε και ο προϋπολογισμός (ανάπτυξη κατά 2,1%).

Η αρνητική αυτή επίδοση συνδέεται και με την επιβράδυνση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο σε ρυθμό μόλις 1,6%, έναντι ανόδου 2,4% το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 4ο τρίμηνο συνεχίσθηκε η ελεύθερη πτώση των επενδύσεων (πτώση στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου κατά 23,0% το 3ο τρίμηνο και κατά 27,2% το 4ο τρίμηνο του 2018). Περιορισμένη ήταν η άνοδος της τελικής καταναλωτικής δαπάνης (κατά 0,3%) με τον ιδιωτικό τομέα να είναι η μόνη πηγή στήριξης, αφού καταγράφεται μείωση της δαπάνης του κράτους κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, η πτώση στην κρατική δαπάνη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 2,5%.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,1% το δ΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2018.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν μείωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση (και οι δύο -0,1%)

Συνολικά για το 2018 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.

Περισσότερα νέα,ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή