Τι θα συζητήσει το Euro-working Group σήμερα στο Παρίσι για την έξοδο και το ελληνικό χρέος

Κρίσιμες αποφάσεις

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το ελληνικό χρέος, καθώς Ευρώπη και ΔΝΤ ανοίγουν τα χαρτιά τους για το ελληνικό χρέος . Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναμένεται το απόγευμα να ξεκαθαρίσει, με δηλώσεις του, στην Ουάσινγκτον, το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα στο Παρίσι, συνεδριάζει το Euro-working Group (EWG), με δύο βασικά ερωτήματα  να απασχολούν τα μέλη του:

Ερώτημα πρώτο: Ποιες θα είναι οι  ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος και ποιο το βάθος χρόνου που απαιτείται γι’ αυτές;

Ερώτημα δεύτερο: Τι είδους εξιτήριο πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα και ποιος ο βαθμός εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή;

Μέλημα των ευρωπαϊκών θεσμών είναι να έχουν καταλήξει σε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά  έως την 21η Ιουνίου, ημερομηνία που θα πρέπει να ανακοινωθεί μια συμφωνία – πακέτο για την Ελλάδα και το χρέος της.

Και σε αυτές τις απαντήσεις σίγουρα καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι αποφάσεις του ΔΝΤ.

Τι θα συζητηθεί στο Παρίσι

Επί της διαδικασίας, στο EWG,  θα εξεταστούν σήμερα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα ψηφιστούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Και επίσης η πορεία της μελέτης που έχει ανατεθεί στην Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα πιθανά μέτρα για τη ρύθμισή του.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης [ το EWG είναι τεχνοκρατικό Σώμα που προετοιμάζει και στοιχειοθετεί τις πολιτικές αποφάσεις ] θα επιχειρήσουν  να προετοιμάσουν το «πακέτο λύσης» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι την αποφασιστική  σύνοδο των υπουργών Οικονομικών , δηλαδή το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το λογικό είναι σήμερα ναυπάρξει θετική αποτίμηση για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Και τούτο λόγω της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο στις 14 Ιουνίου, μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Ο χρόνος τελειώνει στις 21 Ιουνίου, με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι δανειστές μας  για το χρέος και τον μεταμνημονιακό σχεδιασμό.

Τι μας είπε ο Σεντένο

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σχετικά με τα αποτελέσματα του προηγούμενου Eurogroup, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου».

Αφήνει μια αιχμή για το χρέος

Ο Μ. Σεντένο υπενθυμίζει ότι : «Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων».

Ο χρόνος πιέζει

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η ημερομηνία λήξης του ελληνικού προγράμματος πλησιάζει και η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Μνημονίου, χωρίς να έχει ρυθμιστεί το χρέος της και χωρίς να είναι ξεκάθαρο το είδος της προστασίας της όταν βρεθεί χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τι θα γίνει αν…

Η χθεσινή αποκάλυψη από το Πρακτορείο Reuters ότι η Αθήνα μάλλον δεν θα βγάλει το καλοκαίρι  10ετές ομόλογο, φοβούμενη το υψηλό κόστος, λόγω της αναταραχής που δημιουργεί στις αγορές η Ιταλική κρίση, θέτει βασανιστικά το ερώτημα της άμεσης χρηματοδότησης της οικονομίας.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν, η Αθήνα ίσως  αναγκαστεί να ζητήσει και –κατά πάσα πιθανότητα- θα λάβει και τα υπόλοιπα 27 δισ. ευρώ που παραμένουν  αδρανή από το 3ο δάνειο των 86 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ελληνικό χρέος, τη στιγμή που θα πρέπει να αποκλιμακώνεται . Και αυτό ίσως συμβεί, γιατί δεν θα της αρκούν τα πλεονάσματα που μαζεύει, στερεύοντας την αγορά, ο κ. Τσακαλώτος για την περίοδο που η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

Οι θέσεις της Γερμανίας

[more]

Επί της ουσίας, υπενθυμίζουμε ότι ισχυρός ρυθμιστής  του παιχνιδιού παραμένει η Γερμανία. Η θέση του Βερολίνου είναι, για την ώρα, αμετακίνητη:

–   Αποδέχεται επιμηκύνσεις πληρωμών έως τρία χρόνια και με προϋποθέσεις έως πέντε. Η Γερμανία θεωρεί ότι εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει – όπως πετυχαίνει – μεγάλα πλεονάσματα, μπορεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική και στο μέλλον. Έτσι, θα μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές ανάγκες της χώρας, χωρίς «να πληρώνουν οι ευρωπαίοι γι αυτό».

–   Συνεπώς αρνείται κατηγορηματικά τις επιμηκύνσεις δανείων, εκτός αυτών του EFSF, δηλαδή του δεύτερου Μνημονίου.

–   Απορρίπτει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ένα μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του χρέους ανάλογα με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτού προτείνει ένα σφιχτό «κορσέ» της ελληνικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει ότι η χώρα θα υπηρετεί πιστά μία πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων (μισθοί, συντάξεις, διεύρυνση φορολογικής βάσης, εισπραξιμότητα φόρων, ιδιωτικοποιήσεις , απελευθέρωση της αγοράς από το κομματικά κράτος.)

–   Το Βερολίνο συνδέει αυτή την λύση με αυστηρή εποπτεία, μόνιμη παρουσία ευρωπαίων  ελεγκτών στην Αθήνα, τετράμηνη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Η έγκριση των θετικών αποτελεσμάτων θα οδηγεί, κατά το Βερολίνο, σε αποδέσμευση «δόσεων» ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, προσθέτει και την πολιτική έγκριση, αφού αξιώνει πριν από κάθε ενέργεια περί το χρέος να περνά το θέμα για έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των δανειστών.

[/more]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή