F-15EX: Γιατί οι νέος «αετός» της Αεροπορίας των ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις και ποιοι χαρακτηρίζουν «λάθος» την απόκτησή του

Το F-15EX είναι η νέα, βελτιωμένη έκδοση του ιστορικού μαχητικού κρούσης F-15 των ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του πριν από σχεδόν 50 χρόνια και χρησιμοποιείται ως σήμερα από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες (Ισραήλ, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία) ως ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και ευέλικτο αεροπλάνο.

Έρχονται τα πρώτα F-15EX

Οι ΗΠΑ πρόσφατα ενέκριναν την απόκτηση 17 F-15EX μέσω του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα (NDAA), στο πλαίσιο του αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας για σταδιακή απόσυρση των εκδόσεων C και D του αεροσκάφους, οι οποίες πλέον θεωρούνται ότι έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Το καθένα από τα F-15EX κοστίζει σχεδόν 88 εκατομμύρια δολάρια, και στην παρούσα φάση είναι ελαφρώς πιο ακριβό από το F-35, η τιμή του οποίου έχει πέσει σχεδόν στα 78 εκατομμύρια.

Το F-15EX, αν και αεροσκάφος 4ης γενιάς, έχει ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο, καθώς με το νέο σύστημα Advanced Missile and Bomb Ejection Rack (AMBER), το μαχητικό μπορεί να εξοπλίζεται με έως και 22 πυραύλους αέρος – αέρος με κόστος τις «stealth» ιδιότητες. Παράλληλα, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα αεροηλεκτρονικά συστήματά του, ενώ και το κόστος ωριαίας πτήσης προσδιορίζεται στις 27.000 δολάρια, σε αντιπαραβολή με τις 36.000 δολάρια που κοστίζει κάθε ώρα πτήσης του F-35.

Αντιδράσεις

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 140 F-15ΕΧ, ωστόσο, η αγορά αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από στρατιωτικούς αναλυτές, όσο και από πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι το κόστος είναι τεράστιο για ένα αεροσκάφος 4ης γενιάς, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολλές γκρίνιες για το κόστος του προγράμματος των πολύ περισσότερο προηγμένων F-35, ενώ υπενθυμίζεται ότι λόγω κόστους περικόπηκε άγρια και το πρόγραμμα των επίσης προηγμένων F-22.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι σταδιακά τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας και της Κίνας, όπως οι S-400 ή και οι νέοι S-500 έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν μη stealth μαχητικά από απόσταση ακόμα και 200 μιλίων. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι τα F-22 και F-35 δεν μπορούν να ανιχνευθούν από τα αντιαεροπορικά ραντάρ σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μιλίων, απόσταση που τα καθιστά εξαιρετικά «θανατηφόρα» για την αεράμυνα των αντιπάλων τους.

Δει, δη, περισσότερων stealth

Μάλιστα, μελέτη του Ινστιτούτου Mitchell, αναφέρει πως θα ήταν καλύτερο για την αμερικανική πολεμική αεροπορία να επενδύσει σε περισσότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35A και υποστηρίζει ότι «όταν η Πολεμική Αεροπορία θα έχει περιορισμένο απόθεμα μαχητικών, το συμβατικό F-15EX θα καταλήξει να έχει περιορισμένο αμυντικό ρόλο σε έναν πόλεμο». Η μελέτη τονίζει επίσης ότι η πρόσφατη εμπειρία των ΗΠΑ στην Συρία δείχνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξει περισσότερα stealth μαχητικά τύπου F-22 και F-35, τα οποία έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τους S-400 και άλλα συστήματα αεράμυνας από την Κίνα ή το Ιράν.

Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί να έχει στη διάθεσή της ένα ευρύ μείγμα αεροσκαφών, το οποίο θα της επιτρέπει να μην χρησιμοποιεί τις… Φεράρρι της σε κάθε περίπτωση, αλλά εκεί που θα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Εξ ου και η παραγγελία των F-15EX, η οποία, πάντως μοιάζει να στερεί πόρους από τα F-35. Ίδομεν πώς θα εξελιχθεί κι αυτή η ιστορία.

Καμία δημοσίευση για προβολή