F-16: Η Τουρκία «καίγεται» για την αναβάθμισή τους σε «Viper» λόγω των ελληνικών Rafale

Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε «δωράκι» στην Άγκυρα

Ενώ η Άγκυρα αναμένει τα… καλά νέα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, γνωστή ως ΤΑΙ, υπέγραψε δύο συμβάσεις, συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εταιρεία Aselsan, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών, με στόχο την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι συμβάσεις αυτές, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων και 789,2 εκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, υπεγράφησαν στις 13 Ιουλίου 2023,  ΚΑΙ σύμφωνα με το Defense News, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ενός Τούρκου αξιωματούχου που εργάζεται στην υπηρεσία προμηθειών του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, αφορούν σε αναβαθμίσεις στα παλαιότερα μαχητικά F-16 Block30.

Εγχώρια αναβάθμιση

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού περίπου 150 μαχητικών αεροσκαφών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση:

  • νέου υπολογιστή αποστολής
  • νέου, εγχώριας κατασκευής, ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA)
  • νέων λειτουργικών συστημάτων και αεροηλεκτρονικών
  • νέες έγχρωμες οθόνες στο πιλοτήριο
  • νέου συστήματος αναγνώρισης IFF (Friend or Foe) και
  • νέου αδρανειακού συστήματος πλοήγησης.

Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο αυτές συμφωνίες αφορούν αφενός την προσπάθεια των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων να εξισορροπήσουν την αυξανόμενη αεροπορική υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την επιχειρησιακή λειτουργία και ανάπτυξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και αφετέρου την ένταξη της TAI και της Aselsan σε μελλοντικά έργα εκσυγχρονισμού F-16 με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία και λάβει την σχετική πιστοποίηση.

Το αίτημα προς τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ την προμήθεια συστημάτων ζεύξης δεδομένων τύπου Link 16 μαζί με άλλες τεχνολογικές προσθήκες για 199 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Τους τελευταίους μήνες εντάθηκε η συζήτηση για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα υπό το πρίσμα της έγκρισης από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο NATO, θέμα που «σερνόταν» επί μήνες με ευθύνη της Τουρκίας.

Στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση Μπάιντεν σε ανεπίσημη ενημέρωση προς το Κογκρέσο ανέφερε την πρόθεσή της να πουλήσει:

  • 40 νέα μαχητικά F-16 Block 70/72 Viper,
  • κιτ εκσυγχρονισμού στην έκδοση Viper για 79 τουρκικά F-16
  • 900 πυραύλους αέρος – αέρος
  • 800 βόμβες,

με το συνολικό «πακέτο» να κοστίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» στο Κογκρέσο, ωστόσο, μετά το «ναι» του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα «τρέξει» μέσα στους επόμενους μήνες.

Καμία δημοσίευση για προβολή