Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Ερντογάν στην αραβική χερσόνησο και η Τουρκία ετοιμάζεται να «κάνει ταμείο»

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τα ΗΑΕ την Τετάρτη, καθώς περιόδευσε σε πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου για επενδύσεις και κεφάλαια, ελπίζοντας να αναζωογονήσει την οικονομία της Τουρκίας, η οποία αγωνίζεται με μια αποδυναμωμένη λίρα, μεγάλα ελλείμματα και χρόνιο πληθωρισμό.

Οι συμφωνίες

Το Άμπου Ντάμπι είναι ο τελευταίος σταθμός του Ερντογάν σε μια περιοδεία στον Κόλπο που περιελάμβανε τη σαουδαραβική πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Ντόχα. Αποκομίζοντας τα οφέλη των διπλωματικών του προσπαθειών, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Τρίτη να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Τούρκος ηγέτης εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο πολιτικό Ισλάμ και τα φιλοδημοκρατικά κινήματα. Η Τουρκία έστειλε επίσης στρατεύματα στη Ντόχα όταν η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ επέβαλαν αποκλεισμό στο Κατάρ το 2017.

Προετοιμασία εδάφους

Καθώς οι δεσμοί θερμαίνονταν, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν. Το Άμπου Ντάμπι συμφώνησε πέρυσι σε μια συμφωνία ανταλλαγής 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικά νομίσματα με την Άγκυρα για να βοηθήσει την χειμαζόμενη λίρα της. Εταιρείες των ΗΑΕ έχουν έκτοτε ανακοινώσει αρκετές επενδύσεις στην Τουρκία.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα ΗΑΕ για να συζητήσουν “ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας” με ομολόγους τους και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο σεΐχη Μοχαμέντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Επενδύσεις 10 δισ.

Σύμφωνα με το Reuters, τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα σχέδια για τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο, ελπίζοντας ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη με τοπικές βιομηχανίες και μεταφορά τεχνολογίας. Η συμφωνία για τα drone με τη Σαουδική Αραβία περιελάμβανε κοινή παραγωγή.

Δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία αναμένει ότι οι χώρες του Κόλπου θα πραγματοποιήσουν άμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρχικά σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του Ερντογάν στην περιοχή.

Επιφυλάξεις

Από την άλλη, αναλυτές σημειώνουν ότι τα αραβικά κράτη διατηρούν μια συγκρατημένη απόσταση έναντι της Τουρκίας, η οποία – λόγω μεγέθους, κυρίως – επιδιώκει να αποκτήσει ακόμα πιο ισχυρό λόγο και υπόσταση ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, εις βάρος της τοπικής ισχύος.

Αν και επισήμως η Τουρκία, από την εποχή του Ατατούρκ, θεωρείται ως κοσμικό κράτος, εντούτοις το 85% του πληθυσμού της είναι Σουνίτες. Αντιθέτως, στη Σαουδική Αραβία κυριαρχούν οι Σαλαφιστές Σουνίτες και στα ΗΑΕ Σουνίτες, γεγονός που δημιουργεί σχετικές εντάσεις εντός του μουσουλμανικού κόσμου.

Καμία δημοσίευση για προβολή