O Κίσινγκερ, η Κίνα και το σκληρό μήνυμα του Πεκίνου: «Δεν μπορείτε να μας περιορίσετε ή να μας περικυκλώσετε»

Η «αλεπού» της αμερικανικής διπλωματίας, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις προσπάθειές του να βρεθεί ένα modus viventi μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, παρότι σχεδόν 100 ετών, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα και συναντήθηκε με κορυφαίους διπλωμάτες της χώρας. Και το μήνυμα που έλαβε δεν ήταν και πολύ ευχάριστο για τις ΗΠΑ.

«Η ανάπτυξη της Κίνας έχει μια ισχυρή ενδογενή δυναμική και μια αναπόφευκτη ιστορική λογική και είναι αδύνατο να προσπαθήσει κάποιοις να μετασχηματίσει την Κίνα και είναι ακόμη πιο αδύνατο να την περικυκλώσει και να την περιορίσει» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κίσινγκερ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, αν και χαιρέτησε τον ρόλο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Το… παγοθραυστικό

Ο Κίσινγκερ, τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, πέταξε κρυφά στο Πεκίνο τον Ιούλιο του 1971 με αποστολή να εγκαθιδρύσει σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Το ταξίδι αυτό έθεσε τις βάσεις για μια επίσκεψη-ορόσημο του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος επεδίωκε τόσο να ταρακουνήσει τον Ψυχρό Πόλεμο όσο και να ζητήσει βοήθεια για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ.

Τα ανοίγματα της Ουάσινγκτον προς το απομονωμένο Πεκίνο συνέβαλαν στην άνοδο της Κίνας σε μια παραγωγική δύναμη και στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Κίσινγκερ έχει γίνει πλούσιος συμβουλεύοντας επιχειρήσεις για την Κίνα -και έχει προειδοποιήσει για την «επιθετική» στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Πολιτική με συνέχεια

Χαιρετίζοντας την «φιλία που έχει δημιουργήσει η Κίνα με παλιούς φίλους», ο Ουάνγκ εξήρε την Τετάρτη την «ιστορική συμβολή του Κίσινγκερ στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ που έσπασε τον πάγο». «Η πολιτική της Κίνας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών διατηρεί υψηλό βαθμό συνέχειας και ακολουθεί τις θεμελιώδεις κατευθυντήριες γραμμές που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, οι οποίες είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η ειρηνική συνύπαρξη και η αμοιβαία συνεργασία», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

«Αυτές οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές είναι θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες και είναι επίσης ο σωστός τρόπος για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο μεγάλες χώρες, να τα βρουν μεταξύ τους», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας. «Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας χρειάζεται διπλωματική σοφία τύπου Κίσινγκερ και πολιτικό θάρρος τύπου Νίξον», πρόσθεσε.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε την Τρίτη στο Πεκίνο με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στο πλαίσιο μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Κίνα. «Ο Κίσινγκερ είπε ότι στον σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα θα πρέπει να εξαλείψουν τις παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα προσφύγουν στη σοφία, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», προσέθεσε, ενώ το ταξίδι του Κίσινγκερ στην Κίνα συμπίπτει με αυτό του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και ακολουθεί τις πρόσφατες επισκέψεις της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Καμία δημοσίευση για προβολή