F-16: Όλο και πιο κοντά στην απόκτησή τους η Τουρκία, «ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»

Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε «δωράκι» στην Άγκυρα

Φαίνεται ότι το «τζογάρισμα» του Τούρκου προέδρου με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αρχίζει να αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον για κάποιους από τους στόχους που έθεσε η Άγκυρα όταν άρχισε το «ανατολίτικο» παζάρι με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους της.

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας, έγινε άλλο ένα βήμα προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία της χώρας να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της. Συγκεκριμένα, οι πηγές ισχυρίστηκαν ότι ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με την προμήθεια αφενός νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper και αφετέρου συλλογών αναβάθμισης των υφισταμένων F-16 στην έκδοση Block 70, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Καμία προϋπόθεση»

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά και γρήγορα το συντομότερο δυνατό. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία προϋπόθεση», προφανώς αναφερόμενες στις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί ουκ ολίγες φορές από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών από την Τουρκία σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και σε επιχειρήσεις κατά Κούρδων συνεργατών των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό αίτημα αφορά στην προμήθεια συνολικά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και την αγορά 79 κιτ αναβάθμισης ώστε τα υφιστάμενα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Block 70 ενώ ακόμα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι η αγορά μεγάλου αριθμού πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους, καθώς οι αρχικοί στόχοι της Άγκυρας για αντικατάσταση των παλιών F-16 με F-35 κατέρρευσαν μετά την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του Joint Strike Fighter.

Ο «γόρδιος δεσμός»

Σημειώνεται ότι ένας από τους «γόρδιους δεσμούς» της όλης διαδικασίας είναι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο στις 23 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια υπέβαλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο NATO, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τη Στοκχόλμη καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξή της στη βορειοατλαντική συμμαχία, και προκάλεσε ικανοποίηση στην Ουάσινγκτον, η οποία επιθυμεί ακόμα και… χθες την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φουάτ Οκτάι, είπε πως η Τουρκία δεν βιάζεται. «Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO είναι μόνο μία από τις διεθνείς συμφωνίες στην ημερήσια διάταξή μας που περιμένουν για επικύρωση», είπε ο Οκτάι σε μια συνάντηση βουλευτών. «Θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα… μέσα στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων.. Αυτό που είναι επείγον για άλλους δεν είναι απαραίτητα επείγον για εμάς». Ωστόσο, μάλλον είναι επείγον, αν η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει σύντομα τα νέα F-16.

Καμία δημοσίευση για προβολή