F-16: Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν, «απειλεί» τις ΗΠΑ ότι μπορεί να αγοράσει μαχητικά και από άλλες χώρες

F-16

Το παιχνίδι των «απειλών» φαίνεται ότι υιοθετεί ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς βλέπει ότι το αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για αγορά νέων μαχητικών F-16 «δεν περπατάει».

Κίνηση ρίσκου

Έτσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν F-16.

«Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ’ αυτό πως οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε ο Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ήδη κάποιοι που μας στέλνουν σινιάλα», ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο «Μπάιντεν έχει μια θετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα F-16, αλλά άφησε να εννοηθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι κατά».

Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα ότι «ο υπουργός μου των Εξωτερικών συνάντησε έναν αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλγαρία (…) ο οποίος είπε πως θα μπορούσαν να μας υποστηρίξουν» για την αγορά των μαχητικών.

Τα Eurofighter Typhoon

Ήδη η Τουρκία έχει κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τη Βρετανία, σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης μεταχειρισμένων Eurofighter Typhoon, προκειμένου η πολεμική αεροπορία της να αντικαταστήσει τα πιο πεπαλαιωμένα F-16 που διαθέτει.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στο κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τα Eurofighter συμμετέχει και η Γερμανία, όπως και η Ιταλία, η όποια πώληση θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» και από το Βερολίνο, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Η ρωσική παράμετρος

Υπενθυμίζεται ότι μόλις η Τουρκία είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35, ο Ερντογάν φέρεται να είχε συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, το ενδεχόμενο προμήθειας από την Άγκυρα ρωσικών μαχητικών τύπου Su-35 και Su-57.

Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα απέκοπτε εντελώς την Τουρκία από τη Δύση και το ΝΑΤΟ και θα επέφερε βαρύτατες κυρώσεις σε βάρος της χώρας από τις ΗΠΑ, όπως ήδη έγινε με την αγορά του συστήματος S-400.

Το μπλόκο του Κογκρέσου

Στην ουσία, αν η Τουρκία θέλει να ανανεώσει τον γερασμένο στόλο των μαχητικών της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός συμβιβασμού με τις ΗΠΑ, ώστε να γίνει εφικτή η πώληση των 40 νέων F-16 και των 80 κιτ αναβάθμισης.

Ωστόσο, οι όροι που θέτει το Κογκρέσο θεωρούνται ως μη αποδεκτοί από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις να μην προχωρούν όπως θα επιθυμούσε ο Ερντογάν, παρά τις διαβεβαιώσεις Μπάιντεν.

Καμία δημοσίευση για προβολή