F-16: Το παρασκήνιο πίσω από το «ΟΚ» της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Τουρκίας για τα μαχητικά

Είναι πολλοί οι αναλυτές που θεωρούν ότι η επικύρωση από την Τουρκία των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν ο παράγοντας που έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο να κάνουν το μεγάλο βήμα και να δώσουν πράσινο φως για την πώληση στην Άγκυρα 40 νέων και 80 κιτ αναβάθμισης παλιότερων F-16.

Η αλήθεια είναι ότι το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για να κινητοποιηθεί η αμερικανική κυβέρνηση και να εγκρίνει ένα αίτημα της Άγκυρας που «σέρνεται» σχεδόν για ένα χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που εντέλει έπεισαν τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν «γραμμή ζωής» στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία, αξίζει να υπενθυμιστεί, υποχρεούται ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιεί τα F-4 Phantom, τα οποία οι περισσότερες χώρες έχουν αποσύρει από την ενεργό δράση εδώ και χρόνια.

Μήνυμα

Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκρέγκορι Μικς, ξεκαθάρισε ότι ένας από τους λόγους που τον έκαναν να εγκρίνει την αγοραπωλησία είναι και η βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, λέγοντας, μάλιστα, ότι «με ενθαρρύνουν τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο και αλλού με τους γείτονές της και να ενισχύσει τον έλεγχο κατά των παράνομων ροών ρωσικών κεφαλαίων. Αυτά τα βήματα που έγιναν, οδήγησαν στην απόφασή μου να εγκρίνω τη σημαντική εκκρεμή πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία».

Η δήλωση Μικς είναι ενδεικτική και του κλίματος που επικρατεί στην Ουάσινγκτον: ενώ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα η όποια καθυστέρηση ήταν… διπλωματική, η πώληση των F-16 στην Τουρκία έρχεται… συνοδευόμενη με προϋποθέσεις, όρους, υποσημειώσεις και υπογραμμίσεις. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έσπευσε να σημειώσει ότι «προσδοκώ περαιτέρω βήματα για την αποκλιμάκωση στη βορειοανατολική Συρία, και ενέργειες ως εποικοδομητικού εταίρου σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί «καμπανάκι» για την Άγκυρα που μόνο αυτά που ζητά ο Μικς δεν κάνει.

Ανακούφιση

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία – αν εξαιρέσει κανείς διάφορες γραφικές συγκρίσεις σε ορισμένα ΜΜΕ περί του αν τα F-16 είναι συγκρίσιμα ή και… καλύτερα από τα F-35 – αναφέρουν ότι στην Άγκυρα επικρατεί ανακούφιση, καθώς αποτρέπεται προς το παρόν η… ιρανοποίηση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζεται να ψάχνουν να βρουν σε άλλες χώρες σύγχρονα μαχητικά για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και γερασμένων F-16 (που, άλλωστε, αποτελούν και τον κύριο όγκο του στόλου της πολεμικής αεροπορίας).

Ωστόσο, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η Τουρκία θα βρίσκεται διαρκώς υπό το… μικροσκόπιο του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου είναι διάχυτη η δυσφορία για τις επιθέσεις Ερντογάν στο Ισραήλ, την παροχή κάλυψης στη Χαμάς και τις πολύ στενές σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία (επίκειται και επίσκεψη Πούτιν) και το Ιράν. Το ξεμπλοκάρισμα των F-16 ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον θα έχει απαιτήσεις από την Τουρκία που θα επεκτείνονται σε πολλά πεδία και θα ελέγχονται διαρκώς ως προς την υλοποίησή τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή