F-22 εναντίον Su-57: Ποιο θα υπερίσχυε στην «μάχη των stealth» – Γιατί ΗΠΑ και Ρωσία επεδύουν τόσα πολλά στα μαχητικά 5ης γενιάς

Το F-22 θεωρείται σήμερα ως το κορυφαίο μαχητικό εναέριας υπεροχής που υπάρχει στον πλανήτη. Σχεδιασμένα με τη βοήθεια υπερυπολογιστή Cray, το stealth μαχητικό των ΗΠΑ περιλαμβάνει τεχνολογία τόσο προωθημένη που το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει διά νόμου της εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία μπορεί επιτέλους να καυχηθεί ότι απέκτησε και αυτή το πρώτο αεροσκάφος της, 5ης γενιάς, το Su-57, το οποίο πλέον έχει μπει σε σειριακή παραγωγή και η Μόσχα το έχει χαρακτηρίσει ως «φονιά» αντιπάλων stealth αεροσκαφών, όπως το F-22.

Μπορεί τα δύο αεροσκάφη να ανήκουν στην ίδια γενιά, αλλά η φιλοσοφία που τα γέννησε δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική: το F-22 δίνει τεράστια έμφαση στις stealth ιδιότητές του και στην ευελιξία του, ενω τα κύρια χαρακτηριστικά του Su-57 είναι η ταχύτητά του και η ευελιξία του.

Οι τεράστιες διαφορές

Το F-22 επιχειρησιακά είναι σχεδιασμένο να μην ανιχνεύεται από τα αντίπαλα ραντάρ, παρά μόνο όταν είναι ήδη πολύ αργά, ενώ η ικανότητά του να πετά σε υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς χρήση μετάκαυσης, αυξάνει το βεληνεκές του και οι αισθητήρες του του δίνουν πλεονέκτημα ανίχνευσης και στόχευσης.

Από την άλλη, η ταχύτητα του Su-57 σε συνδυασμό με ειδικό ραντάρ που του επιτρέπει να ανιχνεύει στίγματα ακόμα και stealth αντιπάλων, το κάνουν ιδανικό για εξουδετέρωση εχθρικών μαχητικών, ενώ παράλληλα, του επιτρέπουν να μπει και να βγει από μια αερομαχία πολύ πιο γρήγορα από τους αντιπάλους του,

Ποιο έχει το πλεονέκτημα

Σε περίπτωση σύγκρουσής τους -κάτι που προφανώς είναι απευκτέο από όλο τον πλανήτη- το F-22 έχει ελαφρό συνολικό πλεονέκτημα λόγω του πόσο προηγμένο είναι και των stealth ιδιοτήτων του, αλλά το Su-57 με το ειδικό ραντάρ και τους πυραύλους αέρος-αέρος που διαθέτει, μόνο εύκολος αντίπαλος δεν είναι.

Το βασικό, ωστόσο, που πρέπει κάποιος να θυμάται είναι ότι τα δύο μαχητικά είναι μηχανές θανάτου και καλό είναι να αποφευχθεί η οιαδήποτε αναμέτρησή τους, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι ΗΠΑ και Ρωσία βαίνουν προς πόλεμο, κάτι που ουδείς επιθυμεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή