F-35: Γιατί τα ΗΑΕ είναι έτοιμα να «σπάσουν» τη συμφωνία με τις ΗΠΑ – Τι ακριβώς συμβαίνει με την Ουάσινγκτον

Όπως έγραψε το economico.gr, η συμφωνία ΗΠΑ-ΗΑΕ για την πώληση 50 μαχητικών F-35 και 18 επιθετικών drones ύψους 24 δισ. δολαρίων είναι και σχεδόν επισήμως στον αέρα.

Το Άμπου Ντάμπι μέσω αξιωματούχων του άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να «παγώσει» τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την υλοποίηση της συμφωνίας, μετά από πάρα πολλά μπρος-πίσω των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πεντάγωνο δηλώνουν ότι θέλουν η συμφωνία να υλοποιηθεί, ωστόσο, από την άλλη πλευρά θέτουν διαρκώς προσκόμματα και νέους όρους.

Τι προσπαθούν να καταλάβουν οι αναλυτές

Αναλυτές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί οι ΗΠΑ δείχνουν τόσο μεγάλη απροθυμία να πουλήσουν οπλικά συστήματα σε μια σύμμαχο χώρα, η οποία έχει βελτιώσει ραγδαία τις σχέσεις της με το Ισραήλ, σε μια περιοχή όπου η Ουάσινγκτον έχει ανάγκη κάθε συμμαχικής δύναμης που μπορεί, δεδομένης της έντασης με το Ιράν.

Αν και οι πραγματικές αιτίες για τη δυστοκία αυτή είναι δύσκολο να γίνουν γνωστές, υπάρχουν κάποια σενάρια τα οποία μοιάζουν να τη δικαιολογούν εν μέρει, με πρώτο και κυριότερο τη συνεργασία των ΗΑΕ με την Κίνα, σε μείζονα έργα υποδομής (5G, λιμάνια, κλπ). Οι στενές αυτές σχέσεις Άμπου Ντάμπι-Πεκίνου, προκαλούν δισταγμούς στην Ουάσινγκτον.

Οι δισταγμοί αυτοί γίνονται ακόμα πιο έντονοι όταν τα πράγματα αφορούν εξαιρετικά προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως τα F-35 ή τα drones τύπου Reaper. Οι ΗΠΑ είναι πάντα εξαιρετικά διστακτικές στο να εξάγουν υψηλή τεχνολογία -η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και απόρρητα τμήματα- και πάντα θέτουν πάρα πολλούς όρους, σε βαθμό που ένα κράτος μπορεί να αποκτήσει οπλικό σύστημα αλλά να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

Το ποιοτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ

Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ υπάρχουν και ισχυρά λόμπι που αντιτίθενται σε μια τέτοια πώληση, λόμπι τα οποία είτε ανησυχούν ότι η αγορά F-35 από τα ΗΑΕ θα αδυνατίσει το «ποιοτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ, είτε θεωρούν ότι η χώρα θα αποκτήσει το «πάνω χέρι», έναντι χωρών όπως το Κατάρ και η Τουρκία. Δεν αποκλείεται, λοιπόν και αυτοί να έχουν βάλει το… χεράκι τους.

Ωστόσο, εκτός όλων αυτών, υπάρχει και ένας υπόρρητος λόγος που κανένας δεν επιθυμεί να αρθρώσει ανοιχτά: η «κούραση» των ΗΠΑ μετά από δεκάδες χρόνια εμπλοκής τους στη Μέση Ανατολή και η διάθεσή τους να αποχωρήσουν σταδιακά από την περιοχή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στην Κίνα, που αποτελεί και τον στρατηγικό αντίπαλό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχομένως και να εντάσσεται και η απροθυμία τους να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τα ΗΑΕ ή η άρνησή τους να αφήσουν αντιαεροπορική άμυνα στη Σαουδική Αραβία (όπου η Ελλάδα έστειλε μια συστοιχία Patriot πρόσφατα). Από την άλλη, όμως, η Ουάσινγκτον αντιδρά όταν κάποιος σύμμαχος στρέφεται για όπλα σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ρωσία ή η Κίνα.

Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι κούρασε και τα ΗΑΕ, τα οποία εκτιμάται ότι ίσως διαπραγματευτούν ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, ήδη έκλεισαν συμφωνία για 80 Rafale με τη Γαλλία, οπότε ίσως και να μην βιάζονται να αποκτήσουν και τα 50 F-35 της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Καμία δημοσίευση για προβολή